szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) szerint a 2013-as költségvetés hiánycélja tartható, de számos kockázatot tartalmaz a büdzséjavaslat a bevételi és a kiadási oldalon is - jelentette ki Domokos László ÁSZ-elnök a jövő évi költségvetésre vonatkozó előterjesztés általános vitájában szerdán, a parlamentben.

A problémák elsősorban a kormány által tervezett új adónemeknél, illetve a kiadási oldalon a szerkezeti változásokkal érintett területeken jelentkeznek - mondta Domokos László.

Az ÁSZ szerint a költségvetésben előirányzott adóbevételek 58 százaléka megalapozott, 12 százaléka teljesíthető, de csak részben alátámasztott, 30 százaléka pedig nem megalapozott, mivel nincs meg a megfelelő jogi-számszaki háttere és a számvevőszék becslése szerint a tervezettnél kevesebb bevétel várható.

Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke és Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke beszélgetnek a parlamentben
©
A kiadási oldalon a tervezett tételek 56 százaléka megalapozott, 37 százaléka részben megalapozott, 7 százaléka pedig megalapozatlan az ÁSZ szerint. Domokos László elmondta, számításaik alapján a nyugdíjbiztosítási alap és az egészségbiztosítási alap tervei kockázatokkal, de teljesíthetőek, az önkormányzati rendszer átalakítása azonban az egész rendszer működését veszélyezteti.

Az ÁSZ-elnök beszélt arról is, hogy bár a költségvetés nem számol ezzel, de ha létrejönne Magyarország és a Nemzetközi Valutalap (IMF), illetve az Európai Unió között egy megállapodás, akkor az jelentősen csökkenthetné a kiadási oldalon a kamatterheket, így ez akár rejtett költségvetési tartaléknak is tekinthető.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!