szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Domokos László szerint az idei költségvetést módosító, múlt pénteken benyújtott javaslatok ösztönözhetik a beruházásokat, céljuknak van közgazdasági racionalitása, de a kiadások növelése kockázatot jelent.

A kormány által benyújtott előterjesztés - az idei hiány változatlanul hagyásával - egyebek mellett forrást biztosít az európai uniós támogatású projektek finanszírozásának javítására. A Költségvetési Tanács arra hívta fel a figyelmet, hogy kockázatos minden kiadásnövelés, mert az idei makrogazdasági folyamatok kedvezőtlenebbül alakulnak a korábbi prognózisoknál. A tanács megítélése szerint a javaslat elfogadásával nőne az eredményszemléletű hiány "túllövésének kockázata".

Domokos László, a Költségvetési Tanács tagja, az Állami Számvevőszék elnöke az MTI kérdésére hétfőn egy balatonlellei tábornyitáson elmondta: az Állami Számvevőszék ebben az ügyben nem foglal állást, csak a Költségvetési Tanács. Utóbbi tagjaként hangsúlyozta, hogy az idei költségvetési egyenlegcélokat csak nagyon szoros gazdálkodással lehet megőrizni.

A Széll Kálmán-terv első ütemét 100 százalékban végre kell hajtani, és ha ehhez képest további kötelezettséget vállal a kormány, azzal veszélyezteti a költségvetés tervezett egyenlegét. Ez nem jelenti azt, hogy az uniós elvárás szerinti maximum, a GDP 3 százaléka fölé megy a hiány, de prognosztizálható, hogy a módosításokkal magasabb lesz, mint a tervezett. Erre a kockázatra hívta fel a kormány figyelmét a Költségvetési Tanács. Egyelőre az EU/IMF- megállapodás hatásaival nem lehet számolni,  de akár kedvezőbbé is válhat a költségvetési helyzet a megállapodás megszületésével - jegyzete meg Domokos László. 

Ismertette: az idei költségvetésben egy olyan többlet-áfabevétel szerepel, aminek a hátterében áfa-szabály módosítás áll, vagyis nincs mögötte gazdasági többletteljesítmény, így javarészt pénzforgalmilag jelent többletbevételt. Az így keletkezett pénzforgalmi többlet az, amely forrása a kiadást növelő módosítási javaslatoknak. A kockázatvállalás ugyanakkor a törvényhozók felelőssége, erre figyelmeztetett a tanács - tette hozzá. 

Kifejtette, a beruházásösztönzés legfőbb forrásai az uniós pénzek, ezek felvételének viszont akadályává vált az önkormányzatok hiányzó önereje. Ezen a helyzeten kíván javítani a kormány a módosítások egy részével, amiben benne rejlik a pozitív változás lehetősége is arra, hogy az elérhetetlen uniós források elérhetővé tételével élénkül a gazdaság.

A kormány-előterjesztés indokolása rögzíti, hogy amennyiben a gazdasági folyamatok veszélyeztetik a 2,5 százalékos, uniós módszertan szerint számított hiánycél teljesülését, a kormány megteszi a szükséges intézkedéseket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Müller Cecília: Nagyon fontos, hogy oltást kapjanak a kormánytagok és az operatív törzs

Müller Cecília: Nagyon fontos, hogy oltást kapjanak a kormánytagok és az operatív törzs

Eloltották a balatoni nádtüzet, 120 hektáron leégett a berek

Eloltották a balatoni nádtüzet, 120 hektáron leégett a berek

Márciusban is kérhetik a cégek a munkáltatói adómentességet

Márciusban is kérhetik a cégek a munkáltatói adómentességet