szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az euróövezet pénzügyminiszterei keddre virradóra megállapodtak a Spanyolországnak szánt pénzügyi mentőcsomag felhasználásának módjáról, azzal, hogy még július végéig átutalják a csomag első, 30 milliárd eurós részletét a megrendült spanyol bankok újratőkésítéséhez.

Mint Jean-Claude Juncker, az Eurócsoport elnöke az éjszakába nyúló brüsszeli tanácskozás után elmondta, az ügyében "politikai megállapodásra jutottak egy memorandum tervezetéről". A cél az, "hogy ezt a hónap második felében hivatalos formába öntsék, lehetővé téve 30 milliárd euró átutalását még a hónap végéig" - mondta.

Olli Rehnnek, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyekért felelős biztosának közlése szerint az Eurócsoport tagjai megegyeztek abban is, hogy Spanyolországnak - gazdasági nehézségei miatt - egy év haladékkal, 2014-re kell csak az unióban elvárt 3 százalékos küszöb alá csökkentenie államháztartási hiányát.

Emellett lehetővé teszik Madridnak, hogy GDP-arányos költségvetési hiánya idén az eddig célként kitűzött 5,3 százalék helyett 6,3 százalék legyen - mondta. A spanyol bankok újratőkésítését célzó csomagról, amelynek teljes összege szükség esetén akár százmilliárd euróra is rúghat, az Eurócsoport július 20-i találkozóján hoznak majd végleges döntést.

Az Eurócsoport vezetői a brüsszeli sajtóértekezleten közölték, hogy új euróövezeti mentőalap, az Európai Stabilitási Mechanizmus (EMS) forrásaiból végrehajtott rekapitalizációhoz nem lesz szükség az egyes tagállamok garanciájára. Olli Rehn mindazonáltal kijelentette: ahhoz, hogy ez lehetséges legyen "szükség lesz egy (európai) felügyeleti rendszerre".

Szavai szerint az Európai Bizottság "szeptember elejéig kell benyújtsa a bankok Európai Központi Bank (EKB) általi felügyeletére vonatkozó javaslatokat, oly módon, hogy annak terve az év végéig kidolgozásra kerüljön". "Ez egy ambiciózus, de megvalósítható menetrend" - tette hozzá.

Pierre Moscovici francia pénzügyminiszter a sajtóértekezleten kijelentette, Párizs támogatja, hogy a spanyol pénzügyi rendszer rendbetételére szánt hiteleket visszamenőleges hatállyal közvetlenül a segítségre szoruló egyes bankokra terheljék rá, amennyiben ezt az EMS mentőalapja lehetővé teszi. "Ami Franciaországot illeti, mi (...) emellett érvelünk" - mondta Moscovici. A francia miniszter hozzátette, hogy a spanyol kormány a következő napokban kiegészítő pénzügyi intézkedéseket jelent majd be az idei GDP-arányos államháztartási hiány 6,3 százalékra való csökkentése érdekében.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Majd 2 ezermilliárdos mentőcsomagot fogadott el az amerikai képviselőház

Majd 2 ezermilliárdos mentőcsomagot fogadott el az amerikai képviselőház

Olaszország fehér foltja: Szardínia szigetén feloldják a járványkorlátozások többségét

Olaszország fehér foltja: Szardínia szigetén feloldják a járványkorlátozások többségét

A salgótarjáni után az egri focicsapat is Mészáros Lőrinc közelébe került

A salgótarjáni után az egri focicsapat is Mészáros Lőrinc közelébe került