szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A kormány nem hagyja majd magát megzsarolni a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) folytatandó tárgyalásokon, de úgy látja, a nemzetközi pénzügyi szervezet nem is tud igazán mit kérni Magyarországtól - mondta Kövér László az m1 A lényeg című műsorában.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszternek igaza van abban, hogy sokan irigykedve nézik Magyarország államháztartási adatait - mondta az Országgyűlés elnöke az m1 A lényeg című műsorában vasárnap, hangsúlyozva, hogy ehhez igen sokat kellett tenni, iszonyatosan meg kellett küzdeni.

"Csak nem gondolja bárki azt az IMF-ben vagy máshol, hogy mindezt kétévnyi munka után, (...) mikor végre csak azért is átverekedtük magunkat a túlsó partra, miközben ők mindent megtettek az ellenkezőjéért, akkor most ki fogjuk dobni, és azt fogjuk csinálni, amit ők lediktálnak, értelmetlenül ráadásul" - fogalmazott a házelnök. Kövér László szerint "az IMF-nek az a nagy problémája, hogy nem igazán tud mit kérni", hacsak nem fogja nyíltan felvállalni bizonyos tőkés csoportok érdekeit. Egyúttal annak a véleményének is hangot adott, hogy a kormány nem hagyja majd magát megzsarolni az IMF-tárgyalásokon, "annál is inkább, hogy nekünk tulajdonképpen az IMF pénzére nincs szükségünk; nem arról van szó, mint volt a Gyurcsány-kormány idején, hogy a csőd széléről kellett visszarántani az IMF-segéllyel az országot". Védőhálóra van szükségünk - erősítette meg, azzal összegezve, hogy semmi sem indokolja az elmúlt két évben folytatott politika felforgatását.

Pancserpuccs

Szólt arról is, hogy szerinte 2010 előtt az állam gyengítésében voltak érdekeltek annak működtetői, mert a politikai vezetők olyan "gazdasági árnyékhatalmak ügynökei, magyarországi helytartói, képviselői voltak, illetve az ő köreikből kerültek ki", amelyekkel kapcsolatban az államnak éppen az a feladata, hogy megvédje velük szemben az embereket. Az utolsó pillanatban történt a kormányváltás - vélekedett.

Kövér László a Hazaszeretet táborban
©

Azzal kapcsolatban, hogy korábban arról beszélt, Orbán Viktor kormányfőt egyesek el akarták mozdítani, a házelnök azt felelte: a magyar kormányoldal sok mindenre fel volt készülve, az ellenfelek pedig lebecsülték, ezért csak egy "pancserpuccs" történt, azaz "nem volt igazán komolyan végiggondolva mindaz, amit velünk szemben csináltak". Szerinte azért akarták megbüntetni Magyarországot, mert "bizonyos érdekköröknek ráléptünk a tyúkszemére, ami ezermilliárdokban mérhető".

A kormánypártok támogatottságának csökkenését firtató felvetésre az Országgyűlés elnöke azt válaszolta: az a támogatottság volt viszonylag magas, amellyel megnyerték 2010-ben a parlamenti választásokat. Az elmúlt időszak olyan döntéseitől, amelyek konkrét társadalmi csoportok status quóját sértették, nem várható, hogy nagy ujjongást váltsanak ki az érintettek körében - magyarázta, hozzátéve, hogy ehhez képest a helyzet szerinte kifejezetten biztató.

Az ellenzék meg akarja veretni magát

Ellenzéki pártok közelmúltbeli akcióira reagálva úgy fogalmazott: "szeretnék végre megveretni magukat, hogy demonstrálhassák azt, hogy diktatúra tombol Magyarországon. Én erre meg azt mondom, hogy tisztelt LMP-s és részben jobbikos képviselőtársaim, a párt költségvetéséből fizessenek meg egy magán őrző-védő céget, veressék meg jól magukat, ne a közpénzzel szórakozzanak".

Utalva az LMP legutóbbi megmozdulására - amikor az ellenzéki párt képviselői és aktivistái a Közgép épületének bejáratánál egymáshoz láncolták magukat - azt mondta: a botrányok botránya, hogy magánterületről birtokháborítást elkövető parlamenti képviselőket a közpénzből finanszírozott rendőrséggel kell eltávolíttatni. Véleménye szerint az LMP ezután nem tehet szemrehányást a jobbikos képviselőknek, amikor például gárdaügyben hasonlóan cselekszenek. A házelnök kitért Nyirő József tervezett székelyföldi újratemetésére is, és úgy fogalmazott, "a nehezén túl vagyunk", a hamvak eltemetése van még hátra, és a román hatóságoknak semmilyen jogi lehetőségük nincs ezt megakadályozni. "Arra várunk, hogy a nagy tehetségű és fényes tekintetű székelyudvarhelyi polgármester úr végre hibátlanul ki tudjon tölteni egy űrlapot" - mondta.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Meghalt Siegfried Fischbacher

Meghalt Siegfried Fischbacher

Hat uniós ország is tiltakozik a csökkenő Pfizer-szállítmányok miatt

Hat uniós ország is tiltakozik a csökkenő Pfizer-szállítmányok miatt

Közel 2,8 millió forintos pótdíjat fizetett egy bliccelő a BKK-nak tavaly

Közel 2,8 millió forintos pótdíjat fizetett egy bliccelő a BKK-nak tavaly