szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nem lenne az uniós pályázók helyében, de mégsem szabad panaszkodni, ha évente 1000 milliárd forint áramlik be az országba közösségi forrásból - mondta Orbán Viktor az Új Széchenyi Tervet értékelő, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség által szervezett csütörtöki konferencián. A kormányfő azt is elmondta, hogyan kívánják átalakítani a pályázati rendszert.

Elismerésemet szeretném kifejezni azoknak az embereknek, akik uniós pénzekért jelentkeznek. Én biztos nem tenném, kötélidegek kellenek hozzá - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) csütörtöki rendezvényén a Millenárisban. Egy kafkai uniós forráslehívási rendszert örököltünk, de "akármilyen nehéz ez az örökség, most már valahogy van" - mondta Orbán, aki szerint nagyobb kárt szenvedett volna el a magyar gazdaság, ha leállítják ezt a rendszert 2010-ben, így inkább a megjavítása mellett döntöttek.

2013-2014-ben azonban egy új rendszert állítanak fel, mely "normálisan fog működni". De az örökség nem ad a kormánynak felmentést az alól a kötelezettség alól, hogy "az utolsó fillérig minden forintnak célba kell érkezni". Ráadásul "a válság miatt sem fogadhatunk el semmilyen kompromisszumot" - mondta a kormányfő.

Legyűrték a brüsszeli nyelvezetet

Csak 10 százaléka történik itthon a fejlesztéseknek költségvetési pénzekből, az összes többi forrás az EU-tól érkező forrás és önerő - mondta el ugyanakkor Orbán Viktor, aki szerint ezért a teljes magyar fejlesztési politika sikeréről kell beszélni. Az NFÜ-nek azt is megköszönte, hogy a borzalmas brüsszeli nyelvvel szemben ellenállóképesek voltak - hangsúlyozta Orbán. "A hangulat, amiben ülünk, az is egyfajta magyar specialitás, mivel itt a problémákról beszélünk, miközben dől a pénz. Elvileg minden gyötrő nehézség ellenére nekünk itt ma jókedvűen kellene beszélgetünk. A magyar nemzetgazdaságba érkezik évi 1000 milliárd forintot meghaladó összeg" - utalt az öröm okára Orbán.

Mindannyian tudjuk, hogy Magyarország a híres tudósok, kutatók országa is - tért ki Orbán a hungarikumokra. Azonban ahogy a világ globalizálódik, a modern korban már nem csak mérnöki újításokat tartanak nyilván, hanem államszervezési újításokat is számon tartanak. "Az elmúlt évtized legsikeresebb magyar találmányának évfordulóját ünnepeljük. A Széchenyi Tervről van szó" - szögezte le Orbán.

Orbán Viktor a Millenárison értékelte az Új Széchenyi Tervet
©

A kommunista diktatúra visszavetette, szétzilálta a gazdaságot, a privatizáció átgondolatlansága ugyanakkor döntő csapást mért a gazdaságra. Az ezredforduló táján az első Orbán-kormány arra jutott, hogy a magyar tulajdonú gazdaságot akarják újraalakítani. A magyar gazdaságot a magyar tulajdonú vállalkozások fogják fenntartani és működtetni, mi még meg fogjuk ezt érni - emelte ki Orbán.

2000-2001-ben régiós vezetők voltunk, az unió átlagának duplájával növekedtünk. A 2002-es választások utáni 8 év megtörte a lendületet, sokat ártott a magyar vállakozásoknak, ők hátrányba kerültek a külföldiekkel szemben. A Széchenyi Terv ugyanakkor olyan pozitív energiákat keltett, hogy ez is motiválta őket az újraindításban. AZ ÚSZT elindulásakor az ország a csőd szélén állt, gazdaságilag komoly problémákkal néztünk szembe, magas lett a munkanélküliség. Az emberek úgy döntöttek 2010-ben, hogy a múlt nyomasztó örökségétől meg kell szabadulni. A válság végére olyan átalakulások zajlanak le, amely teljesen átalakítják a világot. Minden más lesz, mint amilyen a válság előtt volt. Olyan eszközöket alkalmaztunk, amiket korábban senki nem mert alkalmazni, tabukat döntöttek le.

Az elmúlt másfél évben számos beruházás valósult meg, minden héten legalább egy gyárat átadunk. - büszkélkedett Orbán. Percenként beérkezik egy új pályázat az NFÜ-höz, uniós támogatások eddig 9 millió 700 ezer ember lakókörnyezetében valósultak meg. A forrásfelhasználás rendben halad az EB szerint  Ez az NFÜ-dolgozók, a vállalkozások és az egész ország közös erőfeszítésének sikere. Ugyanakkor, ha az EU-s források felhasználása kerül szóba, csak a kritikát hallani. Rugalmatlan a rendszer, túl bürokratikus, de ez mindenhol így van Európában - mondta Orbán Viktor. A következő hét évre ezért egy merőben új rendszerre van szükség.

Éles konfliktusok, új eszközök

Az új rendszer felállításához figyelembe kell venni a nemzetközi tapasztalatokat, Orbán szerint a lengyeleket érdemes nézni ebben a tekintetben. Nem lehet úgy megtervezni a rendszert, hogy abból kihagyjuk a vállalkozókat, az Iparkamarát. Ha az ő tudásukat be tudjuk építeni, akkor gördülékenyebb lehet a szisztéma. - mondta Orbán. De addig is igazítani kell a mostani rendszeren. Minden felesleges bizottságot fel kell számolni. "A döntéshozatalt centralizáltuk, de ez nem esett jól" - mondta Orbán. Ha nem centralizált a rendszer, akkor bennragadhatnak a források. Másfelől általánossá fogjuk tenni az előrekifizetés rendjét, 30 százalékos előleget általánossá teszik. "Már látom, hogy a magyar azt gondolja, hogy ebből milyen visszaélések lesznek. De ezt a kockázatot vállalnunk kell". Fel kell állítanunk egy önerőalapot. Számos pályázó önerő híján nem tud pályázni. Mindannyiunk érdeke, hogy összegereblyézzünk 50 milliárd forintot erre a célra.

©

Magyarország rebellisnek tűnt, éles konfliktusokat vállalt, különösen uniós vezetőkkel. Ezekbe a vitákba azért mentek bele, mert azt gondolták, hogy Brüsszelből nem lehet megmondani, hogy a magyaroknak mire van szükségük. Az is nyilvánvalóvá vált, hogy a válság elhúzódik és az EU nem képes ezt kezelni. A válság a nemzetgazdaságokban van és ezt nemzetgazdasági politikákkal lehet kezelni. Ami Magyarországon történik, az ellenkezője történik, mint ami Brüsszelben. Mindannyian tudjuk, hogy míg a legtöbb uniós tagállamokból negatív hírek jönnek durva megszorításokról, addig Magyarország útja a stabilitásról szól. Itt sem könnyű a helyzet, ezt minden épelméjű látja. Képesek vagyunk megvédeni a nyugdíjakat, munkahelyeket és béreket is. Az eurózóna és vele az egész európai gazdaság komoly bajokkal küzd, legtöbben a megszorításokat választották. "Mi azonban újjászervezzük az országot és olyan gazdasági modellt építünk fel, mely egy 21. századi sikeres modell lesz". Munkát támogató családi adózás, forgalmi adók növelése, 50 százalékban magyar alapon bankrendszer, non-profit közszolgáltatások, keleti nyitás a külpolitikában, újraiparosítás és nemzeti mezőgazdaság: ezek a fő pillérek - sorolta Orbán Viktor.

Egy év után Brüsszel kimondta, hogy a magyar költségvetés kontroll alatt van, az államadósság csökkenő pályán, a hiány is 3 százalék alatt. De persze nem ülhetünk a babérjainkon. Pezsgőbontás helyett viszont kidolgoztak a munkahelyvédelmi akciótervet, mellyel kapcsolatban nagy nyomásra számít. A végrehajtásához 300 milliárdra van szükség: erre az összegre mások is igényt tartanának, de ez a magyar vállalkozókhoz jutnak majd el. Ezt végig kell vinni.

A kormány új és új eszközöket vet be, hogy a munkahelyeket megőrizze. Arra kéri a vállalkozókat, hogy éljenek a lehetőségekkel, tarsák meg alkalmazottaikat és vegyenek fel újakat. Minden magyar ember munkájára, hitére és erőfeszítésére szükség van egy sikeres Magyarország. Ami eddig történt, az ezt támasztja alá, "sikerülni fog.".

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Ez történt: sokan kattantak rá a GPS-t leváltó új, európai navigációra

Ez történt: sokan kattantak rá a GPS-t leváltó új, európai navigációra

Sertésszállító teherautóba ment bele egy kamion Körmendnél

Sertésszállító teherautóba ment bele egy kamion Körmendnél

Kukával törte be egy Váci utcai órabolt kirakatát, de elfogták a rendőrök – videó

Kukával törte be egy Váci utcai órabolt kirakatát, de elfogták a rendőrök – videó

50 éves a magyar poptörténet egyik legfontosabb albuma

50 éves a magyar poptörténet egyik legfontosabb albuma

Lezuhant a trapézról egy magyar artista egy boszniai előadáson

Lezuhant a trapézról egy magyar artista egy boszniai előadáson

Ijesztő sebezhetőséget találtak: Samsung, Apple, Huawei és más mobilok is veszélyben

Ijesztő sebezhetőséget találtak: Samsung, Apple, Huawei és más mobilok is veszélyben