szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A lehívható 8200 milliárdból eddig csak 2700 milliárdot fizettek ki a 2013-ig tartó uniós költségvetési ciklusban, melyben 2015-ig történhetnek kifizetések. Ha le akarjuk hívni az összes pénzt, akkor jövőre annyi támogatást kell kifizetni, mint az első hat évben összesen - mondta Petykó Zoltán, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség elnöke egy csütörtöki konferencián a Millenárisban.

A 2007-2013 közötti ciklusban lehívható 8200 milliárdból eddig csak 2700 milliárdot fizettek ki, így a cél, hogy gyorsítsák a pályázati pénzek kiosztását. - mondta Petykó Zoltán, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) vezetője a szervezet workshopján. melyen Orbán Viktor is értékeli az Új Széchenyi Terv eredményeit.

Petykó a felelősséget beszédében az előző, szocialista-liberális kormányra tolta, mivel szerinte az bonyolult, lassú forráselosztó rendszert alkotott. Az NFÜ elnöke elmondta, hogy jelenleg 1700 milliárd forint értékben futnak pályázatok, és mintegy 700 millárd forintnak megfelelő értékű új kiiírást szeretnének még az idén hozzátenni.

A 2010-ben átvett rendszer az NFÜ elnöke szerint alkalmatlan volt arra, hogy maximálisan ki tudjuk használni a források lehívását, de két év alatt 21 százalékkal növelték a teljes keret kifizetését. Az Új Széchenyi Terv egyik kitörési pontja a kkv-k támogatásának növelése: a kormányváltás után az ezen a területen beadott pályázatok száma háromszorosára nőtt.

Az intézményrendszer leterheltsége jelentős mértékben nőtt, az NFÜ 600 fős bürokráciájából több mint 500 fő cserélődött az elmúlt évben. "Egy lassan mozgó autón mozgás közben motort, kereket, karosszériát és vezetőt cseréltünk, miközben a sebességünk a háromszorosára nőtt" - érzékeltette a helyzetet Petykó.

A 4-es metrónál várhatóan 200 milliárdot lehet majd csek elszámolni uniós finanszírozásra. A problémák ellenére mind a visegrádi, mind a balkáni uniós államok között Magyarország előkelő helyen található az uniós források lekötésének és lehívásának tekintetében. (5. helyen vagyunk az EU 27 tagállamából.)

A legfontosabb problémák

Petykó az uniós pénzek lehívásával kapcsolatban több problémát lát. Először is, hogy lassú a rendszer áteresztő képessége, lassan jutunk el a projekt lezárásáig. 100 millió forint alatti támogatásnál egy projektet átlagosan több mint 600 napot követően zárnak le, efelett pedig több mint 900 nap kell hozzá. A fő cél az, hogy idén szinte minden pályázat kiírásra kerüljön és elinduljanak a projektek.

Komoly probléma az is, hogy a 2008-2009-es válsággal a bankok jelentős mértékben kivonultak a finanszírozásból. Az állami bankoknak és a kereskedelmi bankoknak is ezért olyan ösztönzőket kell adni, hogy támogassák a pályázókat.

Petykó szerint a pályázói kör felkészületlensége is komoly probléma, melyen belül az önkormányzati rendszer anomáliái is komoly gondot okoznak. Ezért projektdoktorokat alkalmaznak a projektek végigkísérésére.

Harmadik probléma a jogszabályokkal kapcsolatos: például a közbeszerzési törvényt kellene módosítani, javaslataikat a kormány elé terjesztették.

Nagy esély

A 2012-13-as intézkedésekkel nagy esély kínálkozik arra, hogy 2014-15 tájékán teljes mértékben lehívjuk ennek az uniós költségvetési periódusnak a forrásait. Négy területre kell koncentrálni Petykó szerint: a nagy infrastrukturális beruházásokra, a környezetvédelmi szektorra, a közlekedési programokra és Társadalmi Megújulás Operatív programjára.

2015-16 tájékán kerülhet sor az utolsó számlák kifizetésére, ami komoly terhet ró majd az NFÜ-re, mivel ebben az időszakban annyi pénzt kell kifizetni, mint a korábbi hét évben együtt. 80 milliárd forint a forrásigénye a rendszer megerősítésének, legalább 1500 embert fel kell készíteni.

A jelenlegi kormányzati struktúra olyan dinamikus és gyors változáson ment keresztül, hogy rendkívüli módon felgyorsultak a folyamatok. Így szerinte el tudják érni a céljaikat. - mondta Petykó Zoltán az NFÜ konferenciáján.

Később Petykó a hvg.hu-nak elmondta, hogy ő tarthatónak véli a jövő évi költségvetésbe betervezett 1600-1800 milliárd forint kifizetését a kormányfő által bejelentett gyorsító intézkedésekkel. "Emellett ugyanakkor látni kell, hogy 2013 végéig vállalhatunk kötelezettséget a mostani uniós költségvetési ciklus alapján" - emelte ki az NFÜ elnöke. Arra a kérdésre, hogy a gyorsítás mekkora kockázatokkal járhat a visszaélések területén Petykó úgy válaszolt, hogy ők megfelelő garanciákat kérnek a pályázó vállalkozásoktól, emellett a közbeszerzési feltételeknek történő megfelelés is komoly szűrőt jelent, különösen a nagy infrastrukturális beruházásoknál. Petykó nem gondolja, hogy itt problémák lehetnek az uniós szabályokhoz történő alkalmazkodással.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Száguldó hegyomlás lett a legújabb szupererős BMW X7

Száguldó hegyomlás lett a legújabb szupererős BMW X7

A reptéren derült ki, hogy a brit pár a macskát is bepakolta

A reptéren derült ki, hogy a brit pár a macskát is bepakolta

Ez a laptop egy feltöltéssel 12 órán át megy, ígéri a Google

Ez a laptop egy feltöltéssel 12 órán át megy, ígéri a Google

Karácsony Gergely a Lokált a közterületekről is kitiltaná

Karácsony Gergely a Lokált a közterületekről is kitiltaná

Hűvösre kerültek az orgazdák, csökken az autólopások száma

Hűvösre kerültek az orgazdák, csökken az autólopások száma

Németh Sándor: Lehet, 2 év múlva egy olyan fordulat fog történni, mint 2010-ben, csak fordítva

Németh Sándor: Lehet, 2 év múlva egy olyan fordulat fog történni, mint 2010-ben, csak fordítva