szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Tizenegy éves mélypontra süllyedt az euró árfolyama a japán jennel szemben hétfőre virradóra: az európai közös pénz 95 jen alá esett, mivel a befektetők a spanyol gazdasági gondoktól tartva eurót adnak el.

Magyar idő szerint hétfőn 3 óra 10 perckor Tokióban 1 euró 94,94 jent ért, szemben a pénteki, 23 órás New York-i 95,42-es árfolyammal. A jennel szemben 2000 novembere óta nem volt ilyen alacsony az euró értéke.

Az európai közös pénz a dollárral szemben is egyértelműen gyengült. Hétfőn 3 óra 10 perckor 1,2119 dollárt ért egy euró, míg pénteken 23 órakor 1,2152 dollárt. Ez kétéves mélypontnak számít.

A befektetők a jent egyfajta "menedékvalutának" tartják a válságos gazdasági időszakokban, s ezért a japán fizetőeszköz az elmúlt hónapokban sokat erősödött az euróval és a dollárral szemben.

Ez viszont árt a japán exportnak. Azumi Dzsun japán pénzügyminiszter hétfőn közölte is, hogy határozottan fellépnek majd bármiféle "túlzott spekulatív akcióval" szemben. A japán hatóságok 2010 szeptembere óta négyszer is masszív jeneladásba kezdtek, hogy így csökkentsék értékét, ám a hatás csak időleges volt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!