szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Nemzeti Megújuló Energia Platform (MEP) szerint az Európai Bizottság késlekedése miatt nem indulhatnak meg időben a hazai megújulóenergia-hasznosítási programok.

A MEP hétfői közleményében úgy fogalmaz: az Európai Bizottság késlekedése nemcsak a klímaváltozás szempontjából hátrányos, hanem akadályozza számos magyar új munkahely megszületését is, továbbra is a drága import energia felhasználására kényszerítve a magyar vállalkozásokat és önkormányzatokat.

A magyar kormány egy éve azzal a kéréssel fordult az Európai Bizottsághoz, hogy más EU-források terhére 120 milliárd, illetve 40 milliárd forintot átcsoportosíthasson épületenergia-hatékonysági és megújulóenergia-programok támogatására - emlékeztet a közleményben a MEP.

A Megújuló Energia Platform felháborítónak tartja, hogy az Európai Bizottság akadályozza a kormányzati szándék teljesítését, és a szervezet szerint a bizottság magatartása ellentétes azokkal az elvekkel, amelyeket a klímaváltozás elleni küzdelemmel, a megújuló energiákkal kapcsolatban a bizottság hangoztat, illetve a Tanács és az Európai Parlament valamennyi e tárgyban elfogadott dokumentumával.

A MEP felszólítja az Európai Bizottságot, hogy ne húzza az időt, engedjen szabad utat a hazai megújuló energiáknak, és felkéri a Magyarországon és az EU szintjén működő, a környezetvédelem és a klímaváltozás elleni küzdelem területén tevékenykedő szervezeteket, hogy fejezzék ki elégedetlenségüket.

A közlemény szerint a MEP javasolja: az Európai Bizottság hatáskörét úgy módosítsák, hogy a jövőben ne legyen lehetősége megakadályozni egyetlen tagállamot sem abban, hogy az a rendelkezésére álló EU-források bármekkora részét megújulóenergia-programok támogatására fordíthassa.

A Magyar Megújuló Energia Platform 2011-ben alakult,  célkitűzése a megújuló energiaforrások hasznosításának előmozdítása Magyarországon. A platform elnöke Glattfelder Béla néppárti európai parlamenti képviselő. Tagjai között van a Magyar Biogáz Egyesület, a Magyar Biomassza Szövetség, a Magyar Bioüzemanyag Szövetség, a Magyar Geotermális Egyesület, a Magyar Hőszivattyú Szövetség, a Magyar Szolár Szövetség, a Magyar Szélenergia Társaság, a Magyar Termálenergia Társaság, a MANAP Iparági Egyesület, valamint a Regionális Energiagazdasági Kutatóintézet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!