szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ősszel kerül a parlament elé az elektronikus útdíjról szóló törvény, a 3,5 tonna feletti tehergépjárművek jövő évtől több, mint 6300 kilométernyi gyorsforgalmi és fő közlekedési útszakaszon fizethetik majd a díjat. A kormány már a rendszer első félévi működése alatt 75 milliárdos bevétellel számol, annak ellenére, hogy a rendszer bevezetését csak jövő júliusra tervezik és nem biztos, hogy az elsőre teljesen kiforottra sikerül.

Az ősszel kerül az országgyűlés elé az elektronikus útdíjrendszer bevezetéséről szóló törvény. Ezt Németh Lászlóné fejlesztési miniszter közölte írásbeli válaszában Jávor Benedek LMP-s frakcióvezetővel, aki július végén arról érdeklődött, hogy megalapozottan dönt-e a kormány az útdíjról.

A miniszterasszony válasza szerint a kormány a 3,5 tonna feletti tehergépjárművek számára tervezi bevezetni a díjfizetést a gyorsforgalmi utakon, valamint az országos közúthálózat lakott területen kívüli szakaszain. A 2012. évi hálózaton ez összesen 6.318 km díjköteles úthosszt jelent. A válaszban Németh Lászlóné kitér arra is, hogy megvizsgálták a díjfizetés teljes úthálózatra történő kiterjesztését is, az alsóbbrendű összekötő és bekötő utakon
a díjszedést egyelőre ugyanakkor nem tervezik. A díjszedési technológia fejlődésével azonban nem zárja ki a kormány, hogy a "használó és szennyező fizet" elvét a teljes országos közúthálózaton érvényesíteni lehessen. Az alacsonyabb rendű közutakon egyelőre csak a forgalmat figyelik, és ha ezekre áttevődik a díjköteles utakat elkerülő forgalom, akkor ott korlátozásokat vezetnek majd be.

Az Állami Autópálya Kezelőnek (ÁKK) - a kormány által a projekt megvalósításával megbízott szervezetnek - így alig fél éve maradt a közbeszerzés lebonyolítására, a pénzügyi, műszaki feltételek megteremtésére, és végül a rendszer beüzemelésére. Ha csúszik a határidő, akkor csúsznak a költségvetési bevételek is, így újabb lyukak keletkezhetnek a már így is megtántorodott 2013-as költségvetési tervezeten.

A személygépkocsik számára egyelőre továbbra is marad az e-matricás rendszer, 10 napos, hónapos és éves opcióval.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Rengeteg mutációja van már a koronavírusnak, de egyik sem terjed gyorsabban az eredetinél

Rengeteg mutációja van már a koronavírusnak, de egyik sem terjed gyorsabban az eredetinél

Egy 21 éves nő is van a járvány újabb áldozatai között

Egy 21 éves nő is van a járvány újabb áldozatai között

Bürokratikus akadálypálya vár a táppénzt igénylőkre, épp ideje, hogy ez változzon

Bürokratikus akadálypálya vár a táppénzt igénylőkre, épp ideje, hogy ez változzon