szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A második negyedévben tovább csökkent az államcsőd ellen küzdő görög gazdaság teljesítménye, a belföldi össztermék (GDP) 6,2 százalékkal esett a múlt év hasonló időszakához képest - közölte hétfőn a görög statisztikai hivatal.

Az első negyedévben 6,5 százalékkal zsugorodott a GDP. Az IOBE kutatóintézet becslése szerint az év egészében a csökkenés elérheti a 6,9 százalékot, csupán abban lehet reménykedni, hogy a visszaesés üteme elérte a mélypontot.

A gazdaság hanyatlása nagyrészt a költségvetési deficit leszorítása érdekében hozott drasztikus takarékossági intézkedések következménye, de a csökkenés mértéke akkora, hogy nehéz lesz teljesíteni a költségvetés bevételi tervét, és valóban csökkenteni a deficitet.

A gazdasági válság és a szükségprogram keretében végrehajtott létszámcsökkentések miatt a munkanélküliség elérte a 23,1 százalékot, a 15-24 éves korosztály körében pedig az 55 százalékot.

Görögországot nemzetközi mentőcsomagok tartják felszínen, a hitelezők, az IMF, az Európai Unió és az Európai Központi Bank alkotta trojka azonban kemény feltételeket szab, és egyre türelmetlenebb, amiért szerinte a gazdasági szükségprogram nem halad megfelelő ütemben. 

Hétfőn Michael Fuchs, a nagyobbik német kormánypárt, a CDU frakcióvezető-helyettese azzal fenyegette meg Athént, hogy Berlin meg fogja vétózni további hitelek folyósítását, ha "bármilyen jel arra utal, hogy Görögország nem teljesíti a feltételeket".

Angela Merkel kancellár korábban úgy nyilatkozott, hogy a segélyek leállítása következtében Görögország kiesne az euróövezetből, ez pedig magára a blokkra nézve is túl kockázatos volna. Az utóbbi időben azonban a kancellár környezetéből többen is hangoztatták, hogy a görög távozás "elviselhető" lenne. Michael Fuch szerint Görögország az Európai Unió tagja maradhatna, és egy, a Marshall-segélyhez hasonló program támogatásával visszatérhetne a drachmához. 

A trojka szeptemberben dönt arról, hogy megkaphatja-e Athén a 130 milliárd eurós hitelcsomag következő részletét.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Fidesz nem ítélte el a nők elleni erőszakot az EP-ben

A Fidesz nem ítélte el a nők elleni erőszakot az EP-ben

Óriási bálnatetemet vontattak Nápolyba

Óriási bálnatetemet vontattak Nápolyba

A végtelenbe és tovább: teszten a legütősebb Samsung mobil, az S21 Ultra

A végtelenbe és tovább: teszten a legütősebb Samsung mobil, az S21 Ultra