szerző:
MTI

Az államháztartás - önkormányzatok nélküli - központi alrendszerének többlete júliusban 80,2 milliárd forint volt, az első hét hónapban a pénzügyi mérleg deficitje 437,5 milliárd forintot tett ki, ami az éves előirányzat 76 százalékának felel meg - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerdán a végleges adatokat a honlapján. A végleges adatok megegyeznek az előzetes számokkal.

Tavaly júliusban az államháztartás központi alrendszere - a Mol-részvénycsomag megvásárlása miatt - 459,9 milliárd forint hiánnyal zárt. A múlt év első hét hónapjában az államháztartás összesítve 1.494,5 milliárd forint deficitet mutatott, amely az éves módosított előirányzat 126,2 százalékának felelt meg.

A 2012. júliusi 80,2 milliárd forint összegű államháztartási mérlegtöbblet összetevői: a központi költségvetés 49,7 milliárd, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 22,3 milliárd, az elkülönített állami pénzalapok közel 8,2 milliárd forint szufficittel zártak. Az NGM közlése szerint az egyszeri tételektől megtisztított, vagyis azonos bázisú 2011. évi és 2012. évi központi alrendszerű időarányos hiányok esetében az idei 56,7 százalékos mérték jóval kedvezőbb a tavalyi 81,8 százaléknál. A módosított törvényi előirányzat 2012-re 576,2 milliárd forintban határozta meg az államháztartási hiányt.

Az ez évi központi költségvetés július havi bevételei az előző év azonos hónapjához képest mintegy 64 milliárd forinttal magasabb összeget mutattak. Az adóbevételek esetében a jövedéki adó, a személyi jövedelemadó és az illetékbevételek haladták meg a tavalyi összeget.

A legjelentősebb tételből, az általános forgalmi adóból júliusban  209,1 milliárd forint bevétele keletkezett a költségvetésnek, ami az egy évvel korábbinál 44,5 milliárd forinttal, 17,5 százalékkal alacsonyabb. Az NGM magyarázata szerint a bevétel csökkenése az adózók nagymértékű adóvisszaigénylésével magyarázható.

A személyi jövedelemadó államháztartási szintű bevétele júliusban 143,5 milliárd forint volt, az összeg 16,3 milliárd forinttal, közel 13 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. A szaktárca értékelése szerint a magasabb teljesülés hátterében az adórendszer átalakításának hatása és az elvárt béremeléssel összefüggő bérkiáramlás áll.

A jövedéki adóból realizált bevétel július hónapban 85,7 milliárd forintot tett ki, amely az egy évvel korábbi bevételhez képest 13,6 milliárd forinttal, 19,0 százalékkal magasabb volt. Az üzemanyagok esetében 43,5 milliárd forint jövedéki adóbevétel keletkezett, ami 0,7 milliárd forinttal (1,7 százalékkal haladta meg a bázis havi bevételt. A dohánygyártmányok jövedéki adója (34,1 milliárd forint) 13 milliárd forinttal volt magasabb a 2011. július havi bevételnél (21,1 milliárd forint).

A központi költségvetés július havi kiadásai közel 446 milliárd forinttal maradtak el az elmúlt év azonos hónapjában számítottól. A kiadások esetében a tavalyi évnél alacsonyabb összegben teljesültek a fogyasztói árkiegészítések, a szakmai fejezeti kezelésű előirányzatok kiadásai, a kamatkiadások és a kezességérvényesítések is. A központi költségvetési szervek bevételeinek és kiadásainak alakulásában jelentős szerepet játszanak a megyei önkormányzatoktól az államhoz átkerült intézmények bevételei és kiadásai. Az eltérés értékelésekor megemlítendő, hogy az állami vagyonnal kapcsolatos kiadásoknál 2011. júliusban került sor a Mol részvénypakett megvásárlására.

A kamatkiadások 2012 júliusában 63,4 milliárd forintot tettek ki, 2,0 milliárd forinttal kevesebbet, mint az előző év megfelelő időszakában, a kamatbevételek pedig 10,7 milliárd forintos szintet értek el, 2,8 milliárddal többet az előző évinél. A nettó kamatkiadások (52,7 milliárd forint) összességében 4,8 milliárd forinttal lettek alacsonyabbak, mint az előző évben.

Az NGM ismertetése szerint a kamatkiadások nagyobb része a devizában fennálló adósságot terhelte. A devizaadósságot 50,4 milliárd forint kamatköltség terhelte júliusban. Ebből 50,0 milliárd forintot a devizakötvények, 0,4 milliárd forintot a devizahitelek kamatterheként fizetett a költségvetés.

Az elmúlt évek júliusi államháztartási mérlege jellemzően többletet mutat: a szufficit 2010-ben 36,1 milliárd, 2008-ban 140,6 milliárd, 2007-ben 90,6 milliárd, 2006-ban (választási év) 33,0 milliárd forint volt. A sorból némileg kilóg 2009 (válságév), amikor is a júliusi büdzsé gyakorlatilag nullszaldóval zárt (-1,6 milliárd forint) és a múlt évi, amikor 459,9 milliárd forint hiány alakult ki az államháztartás pénzügyi mérlegében. A 2006-2010 közötti évek júliusi átlaga 60 milliárd forint többletre jön ki.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Elutasították a fegyverrel szökő elítélt panaszát

Elutasították a fegyverrel szökő elítélt panaszát

Mindkét irányból tilos volt a behajtás, nem érdekelte, meghalt az utasa

Mindkét irányból tilos volt a behajtás, nem érdekelte, meghalt az utasa

Húsvét hétvége volt, hát lopott egy vaddisznót

Húsvét hétvége volt, hát lopott egy vaddisznót

A számok is igazolják, hogy a Brexit elvette az EU-s munkavállalók kedvét Nagy-Britanniától

A számok is igazolják, hogy a Brexit elvette az EU-s munkavállalók kedvét Nagy-Britanniától

Heten haltak meg a hosszú hétvégén az utakon

Heten haltak meg a hosszú hétvégén az utakon

Ön is a Facebookon locsolkodik? Ne aggódjon, nincs vele egyedül

Ön is a Facebookon locsolkodik? Ne aggódjon, nincs vele egyedül