szerző:
MTI/Napi Gazdaság

Az idei első félévben a magyarországi szállodákban 4 százalékkal nőtt a vendégek és 6 százalékkal a vendégéjszakák száma az előző év azonos időszakához képest - írta a Napi Gazdaság csütörtökön a Colliers International budapesti irodájának jelentése alapján.

A négycsillagos szállodák kiemelkedően teljesítettek, ezekbe 15 százalékkal több vendég érkezett, a három- és ötcsillagos egységek azonban inkább stagnáltak. Utóbbiak teljesítményében közrejátszhatott a Malév Zrt. leállása miatt elmaradó üzleti forgalom, valamint a tavalyi magyar EU-elnökség pozitív hatásainak kiesése.

A szállodák összes bruttó árbevétele 7 százalékkal nőtt, részben a tavalyinál gyengébb euró/forint árfolyam következtében. A külföldiek vendégéjszakáinak száma tíz százalékkal emelkedett, a belföldieké azonban csak eggyel a Colliers adatai szerint.

Budapesten összességében a vendégéjszakák száma 8 százalékkal nőtt, a Balatonon azonban nem változott. A szobafoglaltság 42,8 százalék volt, 0,2 százalékponttal magasabb, mint egy évvel korábban - írta a lap.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!