szerző:
MTI

A nyugat-európai értéktőzsdék pénteken többnyire javultak, háromnapi gyengélkedés után.

A legnagyobb piaci tőkeértékű európai részvények FTSEurofirst 300-as mutatója előzetes adat szerint 0,14 százalékos napi emelkedéssel 1090,68 ponton zárt, 8,92 százalékkal a tavaly év végi értéke fölött. Ezúttal elmaradt a múlt hét végitől, miután előzőleg egymás után tizenegy hetet végzett magasabban, mint az előzőt - ez hétéves rekord volt.

A fő mutatók pénteken is egész nap estek, csak a kereskedés utolsó perceiben kapaszkodtak ki a gödrökből, miután az Európai Központi Bank (EKB) meg nem nevezett illetékesei megerősítették a Reutersnek, hogy dolgoznak a kötvénypiaci beavatkozás feltételrendszerén. Előzőleg, csütörtökön arról terjedtek akkor még meg nem erősített hírek, hogy a spanyol kormány tárgyal az euróövezeti partnerekkel az EKB és az euróövezeti mentőalap (EFSF) összehangolt kötvénypiaci beavatkozásának feltételeiről. Ettől a befektetők a spanyol és a többi elszabadult állampapírhozam leszorítását, következésképp a reálgazdaság jobb finanszírozhatóságát várják. Azonban erre is csak az élelmiszer- és a gyógyszeripari részvények kereslete nőtt meg hirtelen, ami azt jelzi, hogy a befektetők továbbra is ódzkodnak a kockázattól.

Erős a remény, hogy az Európai Központi Bank (EKB) szeptember elején bizonyára elővarázsolja a magas spanyol és olasz állampapírhozamok ellenszerét, de a hét közepétől erősen közbeszólt a valóság: a további gazdasági romlásra, lassulásra utaló adatok sora szerte a világból.

Nem ártott hát az óvatosság, különösen a hét végén, annál is inkább, mert a pénteken megjelent amerikai adatok is vegyesek voltak: a tartós cikkek megrendelései júliusban szépen szaporodtak, de egy előre tekintő részmutató a vállalati kiadások csökkenését valószínűsítette a közeljövőre.

Nagy várakozás után csak a bizonytalanságot növelte az euróövezeti "görög hétvége" is, habár az athéni piacot megsegítette: a görög kormányfő és a német kancellár megbeszélése után Angela Merkel nem foglalt állást a piacok által figyelt fő kérdésben, vagyis hogy lassíthatja-e Görögország az EU és az IMF finanszírozta kiigazítási programját. Azt mondta, hogy e kérdés megítélésével is meg kell várni az EU-bizottság, az IMF és EKB görögországi helyzetfelmérését - amely viszont legújabb értesülések szerint legföljebb októberre készül el az eddig várt szeptember helyett.

A londoni értéktőzsde irányadó mutatója, az FTSE-100 5776,60 ponton zárt, pontosan az előző napi szintén, 3,67 százalékkal magasabban, mint tavaly év végén. A múlt évet 5,55 százalékkal alacsonyabban fejezte be, mint 2010-et. A frankfurti DAX-30 21,50 pontos, 0,31 százalékos többlettel 6971,07 ponton végzett, 18,19 százalékkal az év végi értéke fölött. Tavaly 14,69 százalékkal csökkent. Párizsban a CAC-40 0,65 ponttal, 0,02 százalékkal 3433,21 pontra erősödött, ez 8,65 százalékkal jobb a múlt év véginél. Tavaly 16,95 százalékot esett. A milánói FTSE MIB-40 0,49 százalékot vesztett, a madridi IBEX-35 0,38 százalékot nyert, az athéni ASE tőzsdemutató 2,28 százalékkal ugrott feljebb. Varsóban a WIG20 0,22 százalékkal 2283.08 pontra gyarapodott, a Mol 6,81 százalékkal 254,20 zlotyra emelkedett.

A nyugat-európai tőzsdezárás után a New York-i részvénypiacok fő mutatói közül a Dow Jones ipari átlag (DJIA) 0,53 százalékkal, az S&P-500-as 0,48 százalékkal, a Nasdaq piac összetett mutatója 0,37 százalékkal volt az előző záró alatt. Estefelé az euró, továbbra is 1,25 dollár fölött, 0,15 százalékkal kevesebbet ért a dollárhoz képest, mint csütörtök este. Svájci frankban kevéssel 1,20 frank fölött volt, 0,03 százalékos napi erőgyűjtéssel.

Az északi-tengeri Brent könnyűolajfajta este hordónként (159 liter) 114,94 dollárba került, 7 centes napi árveszteséggel. A kőolaj árát magasan tartja az amerikai Fed enyhítése iránt táplált remény, a Mexikói-öbölbeli hurrikánszezon kezdete és a közel-keleti feszültség. A gázolaj ára tonnánként 7,25 dollárral 989,50 dollárra apadt az Intercontinental Exchange (ICE) londoni jegyzésében.

Az arany késő délután unciánként (31,1 gramm) 1669,10 dollárba került a csütörtöki késői 1672,70 dollár helyett azonnali szállításra Londonban.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Ferenc pápa: A terrorcselekmények soha nem igazolhatók

Ferenc pápa: A terrorcselekmények soha nem igazolhatók

Remekeltek a magyar szumósok Tallinnban

Remekeltek a magyar szumósok Tallinnban

Ez a baleset még a sokat látott Nürburgringen is erősnek számít

Ez a baleset még a sokat látott Nürburgringen is erősnek számít

Rengést észlelt a Marson az Insight űrszonda

Rengést észlelt a Marson az Insight űrszonda

Milyen egy 90 millió forintos új Bentleyvel kabriózni? Kipróbáltuk

Milyen egy 90 millió forintos új Bentleyvel kabriózni? Kipróbáltuk

A lányával együtt tűnt el egy férfi, fegyverét is magával vitte

A lányával együtt tűnt el egy férfi, fegyverét is magával vitte