szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ángyán József újra akcióba lendült. A Vidékfejlesztési Minisztérium volt parlamenti államtitkára egy Fejér megyei fórumon azt állította, hogy az állami földbérletek 85 százalékát pár érdekcsoport szerezte meg, akik között állítólag Orbán Viktor lányának az udvarlója is szerepel.

"A baj az, hogy amit mondok, az igaz és nincs rá tisztességes válasz" - kezdi Ángyán József fideszes országgyűlési képviselő a NolTV-nek adott interjújában. Megyétől függően az állami földek 75-85 százalékát egészen szűk csoport viszi el, 3-10 érdekeltség nyer a pályázatokon Ángyán szerint. A megmaradt földeket pedig egészen apró részletekben szétszórják.

Alig jut föld a helyi gazdáknak

A volt földművelésügyi államtitkár a Fejér megyei Kajászón tartott előadásán beszélt arról, hogy a régióban egy szűk érdekcsoport viszi el az állami földbérletek 82 százalékát. Ángyán arra is kitért, hogy pont ő volt az, aki megígérte a gazdáknak, hogy demográfiai földprogram lesz, nehogy elmenjenek, a helyben élő családok támogatását ígérte meg és ebből nem lett semmi. A nol.hu tudósítása szerint Ángyán már az eddig bérbeadott 18 300 hektár állami földből 10 300 hektár elemzésével végzett, és az eredményeket nyilvánosságra is fogja hozni. A fideszes országgyűlési képviselő szerint olyan visszásságok is tapasztalhatók az állami földbérletek kapcsán, hogy egy 90 éves, budapesti idősotthonban lakó hölgy 200 hektár bérletét nyerte el, nyilván ő is fogja majd megművelni.

Ángyán József az Országgyűlésben
©

Emellett az is szemet szúrhatna, hogy ezek az érdekcsoportok, mint például a felcsúti polgármester, Mészáros Lőrinc és családtagjai, még véletlenül sem ugyanarra a földekre pályáznak, vagyis összebeszélhettek, hogy ki melyik földet szeretné elhozni. A fórumon az is szóba került, hogy a vidékfejlesztési miniszter a fiatal gazdáknak csak propagandaakciók keretében adja oda a földet, ők igazából alig kapnak valamit. Ángyán arra is kitért, hogy ő úgy tudja, hogy Glattfelder Béla európai parlamenti képviselő keresztapja és Orbán Viktor lányának az udvarlója is a kedvezményezettek között van, vagyis ők is nyertek az állami földpályázatokon.

Január óta bűzlenek az állami földbérletek

Ángyán József januárban nyújtotta be lemondását, mivel a hírek szerint a kisbirtokpárti politikus egyre kellemetlenebbé válhatott a társas vállalkozásokkal békülékenyebb hangot megütő tárca vezetésének; a minisztériumból pedig sorra küldték el Ángyán embereit. A volt államtitkár január óta többször is kipakolt a médiának, emellett a közmédia is igyekezett őt nehéz helyzetbe hozni. A még mindig országgyűlési képviselő Ángyánt többen már a Fideszen kívül látnák. Ángyán a hvg.hu-nak adott júniusi interjújában elmondta, hogy azért fordult a nyilvánossághoz a földügyek kapcsán, mivel pályázati anomáliákról szóló jelentéseinek a Fidesz-frakcióban nem volt foganatja.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A feladat egyetlen darab űrszemét lehozása, 30 milliárdot fizet ki érte az Európai Űrügynökség

A feladat egyetlen darab űrszemét lehozása, 30 milliárdot fizet ki érte az Európai Űrügynökség

A járvány miatt 607 rabot engedtek szabadon Srí Lankán

A járvány miatt 607 rabot engedtek szabadon Srí Lankán

Biztató hírek Párizsból: újra kinyit az Eiffel-torony

Biztató hírek Párizsból: újra kinyit az Eiffel-torony