szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Szeptemberben öt hónapja először javult a németországi üzleti hangulat alakulását jelző ZEW mutató a kedden közzétett adatok tanúsága szerint.

A mintegy 350 elemző és intézményi befektető megkérdezése alapján összeállított, hat hónapra előretekintő mutató szeptemberben mínusz 18,2 pontra  nőtt az augusztusi mínusz 25,5 és a júliusi mínusz 19,6 pontról. Elemzők mínusz 17 pontot vártak. Bár az index javult, továbbra is negatív tartományban van, ami alapvetően pesszimista hangulatot jelez. 

Ugyanakkor az aktuális üzleti kondíciókra vonatkozó mutató szeptemberben 12,6 pontra esett az augusztusi 18,2 és a júliusi 21,1 pontról, rosszabb lett az elemzők által várt 17,9 pontnál. 

A ZEW elnöke az elemzéshez fűzött kommentárjában leszögezte: a szeptemberi javulás elsősorban azzal hozható összefüggésbe, hogy az Európai Központi Bank kötvényvásárlási programot helyezett kilátásba a gyengélkedő euróövezeti országok számára. Mindamellett Wolfgang Franz szerint az adósságválságnak még messze nincs vége, a konjunkturális kockázatok változatlanul fennállnak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!