szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 46,95 pontos, 0,25 százalékos csökkenéssel, 18.637,15 ponton zárt pénteken. A részvénypiac forgalma 9,1 milliárd forint volt, a vezető részvények vegyesen teljesítettek az előző napi záráshoz képest.

Az optimista nyugat-európai tőzsdékhez képest a BÉT enyhén pesszimista képet mutatott pénteken - mondták az MTI által megkérdezett elemzők. Nagy Bertalan, az Equilor vezető befektetési tanácsadója jelezte, a német DAX index 0,3 százalékos pluszban, míg a BUX ugyanekkora mínuszban zárt. A csökkenés oka a Mol papírjainak  áresése volt. Az OTP áremelkedése pedig azzal is magyarázható, hogy akik Mol részvényeket adtak el, azok OTP papírokat vásároltak, miután annyira lement az áruk, hogy érdemes volt venni belőlük - mondta a tanácsadó.

Német Sándor, a Buda-Cash Brókerház kereskedelmi igazgató-helyettese a jó nemzetközi klímával magyarázta a nyugat-európai tőzsdék emelkedését, de szerinte nagyobb teljesítmény csak akkor várható, ha ősszel csitulnak az euróval kapcsolatos problémák. A magyar börze enyhe esését stagnálásként értékelte az igazgató- helyettes, viszont - a jelenlegi körülmények között - jónak tartotta a valamivel 9 milliárd forint feletti forgalmat.

A Mol árfolyama 305 forinttal, 1,64 százalékkal 18.315 forintra csökkent, 1,5 milliárd forintos forgalomban. Az OTP részvények 26 forinttal, 0,68 százalékkal 3.866 forintra erősödtek, forgalmuk 6,1 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom árfolyama 4 forinttal, 0,94 százalékkal 428 forintra nőtt, forgalma 654,2 millió forint volt. A Richter papírok árfolyama 120 forinttal, 0,30 százalékkal 39.525 forintra esett, a részvények forgalma 646,0 millió forintot ért el. A másik gyógyszeripari részvény, az Egis 78,0 millió forintos forgalom mellett 165 forinttal, 0,94 százalékkal 17.765 forintra emelkedett.

A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 1.102,66 ponton zárt pénteken, ez 13,58 pontos, 1,25 százalékos emelkedés a csütörtöki záráshoz viszonyítva.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!