szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Szlovénia gazdasága az eddig vártnál is nagyobb mértékben esik vissza idén a kormány makrogazdasági intézetének pénteken ismertetett legújabb előrejelzése szerint: ebben az áll, hogy az eddig várt 0,9 százalékos csökkenés helyett már 2 százalékos visszaesésre számítanak.

Az alig kétmillió lakosú Szlovénia 2007-ben vezette be az eurót. Az ország gazdasága a leggyorsabban nőtt az euróövezetben a recesszió előtt, de 2009-ben az erősen exportorientált gazdaság 8 százalékkal zsugorodott. 2010-ben 1,4 százalékkal nőtt a szlovén bruttó hazai termék (GDP).

A gazdaság tavaly ismét recesszióba került, a GDP 0,2 százalékkal csökkent. A Moody's augusztusban közölt előrejelzése szerint a helyzet idén jelentősen tovább romlik: 2012 egészében már 2 százalékos GDP-mínuszt valószínűsítenek Szlovéniában. Negyedéves összevetésben 1 százalékkal, éves szinten pedig 3,2 százalékkal csökkent a második negyedévben a szlovén GDP.

Legfrissebb adatok szerint júliusban a munkanélküliség 11,7 százalékra nőtt a júniusi 11,5 százalékról. Tavaly júliusban a ráta 11,5 százalék volt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!