szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) arra készül, hogy októberben visszafogja a globális gazdaságnövekedéssel kapcsolatos előrejelzését - jelentette be a nemzetközi pénzügyi szervezet vezetője hétfőn. Az IMF és a Világbank együttes ülését október 12-14. között tartják Tokióban.

Christine Lagarde, az IMF vezérigazgatója azt mondta, hogy továbbra is fokozatos növekedést várnak, de a globális GDP-bővülés várhatóan szerényebb lesz a legutóbbi, júliusi előrejelzésnél. 

Júliusban az IMF a 2013. évi globális gazdaságnövekedési várakozását az áprilisi előrejelzésben szereplő 4,1 százalékról 3,9 százalékra csökkentette, az idei évit 3,5 százalékon tartotta.  

Az IMF évente kétszer, tavasszal és ősszel adja közre előrejelzéseit és tanulmányait Világgazdasági kilátások (WEO) címmel, a nyári és a téli félidőben pedig részlegesen frissíti. 

Christine Lagarde szerint a világgazdaságra nézve a legnagyobb kockázat jelenleg az euróövezeti adósságválsággal kapcsolatos bizonytalanság. Jelentős kockázatnak nevezte továbbá, hogy az Egyesült Államokban jövőre kifutnak az adócsökkentések, miközben a kormány visszafogja kiadásait.  

Az IMF vezérigazgatója szerint kézzel fogható a feltörekvő országok gazdaságnövekedésének lassulása, miközben komoly aggodalmat kelt a szegény államokban az élelmiszerárak emelkedése és a nyersanyagárak kilengése.  

Christine Lagarde azt mondta, hogy a pénzpiacokat lelkesítették az európai vezetőknek az euróövezeti válság megoldása céljából az utóbbi időszakban hozott döntései, most azonban azt várják, hogy az intézkedéseket koordináltan végre is hajtsák.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Soha nem látott videókat ígér Meghan Markle apja egy új dokumentumfilmben

Soha nem látott videókat ígér Meghan Markle apja egy új dokumentumfilmben

Több mint 800 lóerővel támad a Ferrari F8 Tributo

Több mint 800 lóerővel támad a Ferrari F8 Tributo

Ugandaiak öröme: lementek a választások, újra lehet internetezni – de a Facebook tiltott

Ugandaiak öröme: lementek a választások, újra lehet internetezni – de a Facebook tiltott