szerző:
Krónika / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem csak Magyarországnak van problémája azzal, hogy túl nagy az energiafüggése Oroszországtól. Románia is hasonló cipőben jár, de ha igaznak bizonyulnak az OMV-Petrom tézisei, az ország akár éveken belül, hosszú időre függetlenítheti magát az orosz importgáztól.

A kulcsot a Fekete-tengerben nemrég feltárt földgázkészlet jelenti, igaz, azt egyelőre nem tudni, hogy miként befolyásolhatja ez a lakossági fogyasztói árakat - írta meg a romániai Krónika. Mariana Gheorghe egy tévéműsorban azonban arról beszélt, hogy a földgázkészletnek köszönhetően mindenképpen csökken majd a lakossági gáz ára. Az OMV-Petrom vezérigazgatója hozzátette: további elemzések szükségesek a pontosabb adatokhoz a kontinentális talapzaton fellelt energiatartalékról, de az amerikai Exxon Mobil a következő két évre 1,23 milliárd dolláros beruházást tervez Romániában, így akár 3-4 éven belül döntés születhet arról, hogy érdemes-e megkezdeni a kitermelést.

A vezérigazgató úgy látja, ha a beruházás kifizetődőnek bizonyul, Románia éveken belül energiafüggetlenné válhat, mivel a romániai földgázmennyiség képes lesz teljes mértékben helyettesíteni a jelenleg orosz importgázt.

Románia saját gázra válthat
©

„Jelenleg a szükséges földgázmennyiség 70 százaléka belföldről származik, és mindössze 30 százaléka import. Ne felejtsük el, hogy a következő években más szempontból is változásokra számíthatunk: az elsődleges energiaforrások több mint 50 százaléka hazai előállítású lesz” – emlékeztetett Mariana Gheorghe.

A Fekete-tengerben végzett kutatófúrás az OMV-Petrom és az Exxon Mobil Exploration and Production Románia közös projektje, amit a román kormánnyal kötött koncessziós szerződés alapján végeznek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Pályacsúccsal nyerte az időmérőt Hamilton a Bahreini Nagydíjon

Pályacsúccsal nyerte az időmérőt Hamilton a Bahreini Nagydíjon

Pikó András a koronavírus után: Politikai piszkálódásokra már oda sem figyelek

Pikó András a koronavírus után: Politikai piszkálódásokra már oda sem figyelek

Marabu Féknyúz: Titkos infók

Marabu Féknyúz: Titkos infók