szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Megtartotta alakuló ülését az eurózóna válságkezelésre életre hívott önálló intézménye, az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) kormányzótanácsa hétfőn, Luxembourgban.

A kormányzótanács Jean-Claude Juncker luxemburgi kormányfőt választotta meg elnöknek, az ESM vezérigazgatójának pedig Klaus Reglinget, az eurózóna eddigi mentőalapja, az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz (European Financial Stability Facility, EFSF) vezetőjét nevezték ki.

Juncker az alakuló ülés utáni sajtótájékoztatón az ESM megalakulását a gazdasági és monetáris unió jövője szempontjából történelmi mérföldkőnek nevezte.

"Az euróövezet most már állandó és hatékony tűzfallal rendelkezik, amely természetesen létfontosságú része annak az átfogó stratégiának, amely a pénzügyi stabilitást hivatott biztosítani a valutaunióban" - mondta a luxemburgi politikus, aki szerint ezzel bezárult az európai intézményrendszerben tátongó rés.

Klaus Regling bejelentette: az ESM ettől a naptól kezdve teljesen működőképes, hitelkihelyezési képessége pedig 200 milliárd euró, ami a következő 18 hónapban 500 milliárd euróra bővül.

"Az ESM készen áll, hogy teljesítse küldetését, segítséget nyújtson a tagállamoknak, természetesen a megfelelő feltételek teljesülése esetén" - mondta a német közgazdász. Elmondta azt is, hogy a kormányzótanács közösen határoz a legfontosabb döntésekben, például arról, milyen feltételekkel, mely tagállamnak milyen formában nyújt hitelt az ESM, ami Regling véleménye szerint az egész szervezet legitimitását megerősíti.

Az ESM lesz az eurózónában tervezett bankunió mentőalapja is. A tervek szerint az euróövezet bajba jutott bankjai, az Európai Központi Bank által felügyelt közös bankfelügyelet megszületése után, közvetlenül az ESM-hez fordulhatnának segítségért. Klaus Regling viszont arra az újságírói kérdésre, hogy mikor láthat neki az ESM a bankok közvetlen feltőkésítésének, azt válaszolta: ez csak akkor lehetséges, ha létrejön és működni kezd a közös bankfelügyelet, "ami még eltarthat egy ideig".

Az Európai Stabilitási Mechanizmust létrehozó szerződés szeptember 27-én lépett életbe, miután a februárban aláírt szerződés ratifikációs dokumentumát Németország is letétbe helyezte az Európai Unió Tanácsánál.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!