szerző:
Nagy Gergő

Angela Merkelt tüntetők tízezrei fogadták Athénban, a görög kormányfő szerint ugyanakkor "új lapot" nyitottak a két ország kapcsolatában. A görög gazdaságról eközben pozitív adatok is napvilágot láttak - ám még korai lenne pezsgőt bontani. Merkel mindenesetre visszafogott volt, nem borította rá az asztalt a görögökre az elcsúszó határidők miatt.

"A látogatás javította szavahihetőségünket, megtörte azt az érzést, hogy elszigeteltek vagyunk. Ezt az elszigetelődést ugyanakkor részben mi magunk okoztuk, de a kancellár jelenléte mindenképpen jótékony hatással bír" - nyilatkozta Antonisz Szamarasz görög kormányfő Angela Merkel német kancellárral közösen tartott keddi athéni sajtótájékoztatóján.

A német kancellár is pozitív hangulatban nyilatkozott a két ország közti kapcsolatról. Merkel hangsúlyozta, hogy tudja, milyen nehézségeken is mennek keresztül most a görög polgárok, az út jelentős részét már maguk mögött hagyták, de még sok mindent kell tenni az ország pénzügyi helyzetének rendezése érdekében. Fontos momentum, hogy Merkel nem oktatta ki tanárnősen a görögöket, inkább bátorította őket a reformok folytatására és nagyfokú empátiáról is tanúbizonyságot tett - nem minden politikai cél nélkül. Jövőre parlamenti választások lesznek Németországban és a kancellárt erős kritika érte a bal oldalról, hogy mindenfajta együttérzés felmutatása nélkül akarja rászorítani a görögöket kiadáscsökkentésre.

A német kancellár athéni látogatása nem csak szimbolikus jelentőséggel bír. Merkelnek ez volt az első útja a dél-európai válság sújtotta államba az euróválság 2009-es kitörése óta. A látogatás jelezte, hogy Görögországot az eurózónában kell tartani, és a németek elismerik, a görög kormány jó úton halad a megszorításokkal. Merkel szavai a befektetőknek is üzenhetnek: a növekedés beindítása nélkül ugyanis nem következhet be trendforduló.

Tüntetők evriver

A gazdasági helyzetet és Merkel látogatását azonban korántsem ítélte meg ennyire rózsásan az a több tízezer tüntető, aki a kancellár és az európai német dominancia ellen tüntetett a görög főváros központi részein. A két kormányfő biztonságára ügyelő több mint hétezer rendőrnek most kisebb kiterjedésű harcias megmozdulásokkal kellett szembenéznie, mint a korábbi megmozdulások során, bár üvegeket és Molotov-koktélokat a keddi demonstráció során is hajigáltak a tüntetők, egyesek pedig SS-tisztnek öltöztek.

SS-tisztnek öltözött görög tüntetők Athénban
©

A német kancellár semmit sem érzékelhetett a körülötte zajló tüntetésekből, mivel a görög rendőrség hermetikusan lezárta Merkel útvonalát egészen az athéni reptértől a görög főváros központjáig. Szamarasz még azt is megtette, meglehetősen szokatlan módon, hogy Merkel elé ment a légikikötőbe, és onnan egy autóban tették meg az utat Athén centrumáig.

A mondhatni két részre - egy békésre, és egy forrongóra - szakadt görög fővárosban a Merkel elleni demonstrációkon az ország ellenzéki pártjai is igyekeztek politikai tőkét kovácsolni a német kancellár látogatásából. A belvárosban található Omonia téren például a Kommunista Párt több ezer híve sereglett össze, "Népfelkelést a takarékossági csomag ellen" és hasonló jelszavakat skandálva. A jelentések szerint a rendőrök több tucat rendbontó fiatalt előállítottak a tüntetésekről.

A megszorításokat viszont továbbra is folytatni kell

A német kancellár baráti szavai nem feledtethetik a görögökkel szembeni unisó elvárásokat. Az eurózóna pénzügyminiszterei épp kedden üléseztek Luxemburgban, ahol azt a kérésüket fogalmazták meg, hogy Görögországnak 89 gazdasági döntést kellene meghoznia még az október 17-18-i uniós csúcstalálkozó előtt. A görög kormánykoalíció tagjai egy újabb 13,5 milliárd eurós - kiadáscsökkentő és adóemeléseket tartalmazó - megszorítócsomagról egyeztek meg nemrég (ez ellen viszont újra sztrájkolnak a görög szakszervezetek). A csomag megvalósításának elkezdése mindenképpen szükséges ahhoz, hogy a görögök megkapják a számukra megítélt 240 milliárdos pénzügyi mentőalap következő, 31 milliárdos részletét. Egy neve elhallgatását kérő görög pénzügyminisztériumi tisztségviselő szerint novemberben történhet meg ennek a részletnek a kifizetése. Ugyanakkor az már a német sajtőrtesülésekből korábban kiderült, hogy a részletet a csúszások ellenére mindenképp folyósítják.

Merkel és Szamarasz biztosították egymást a két nép barátságáról. Lehet, hogy csak átmeneti lehet a pozitív hangulat
©

Míg elemzők egyértelműen kiemelik Merkel látogatásának pozitív üzenetét, és azt is, hogy ez nagy lépés lehetett a görögökkel szembeni bizalom erősödésében, addig a görög gazdaság továbbra is tetszhalott állapotban van. Az ország GDP-je idén már ötödik éve mutat csökkenő tendenciát, idén 6 százalékkal zsugorodik a gazdaság teljesítménye. Jövőre pedig még további 4 százalékkal fog összemenni a GDP. Ezt azt jelentheti, hogy röpke 7 év alatt eltűnik a görög gazdaság negyede.

Ezzel párhuzamosan, és nagyrészt ennek következtében a görög államadósság tovább emelkedik, a mutató jelenleg 182 százalékon áll - a korábban idénre várt 161 helyett -, így szinte lehetetlenné válik a rátát 2020-ra az előzetesen eltervezett 120 százalék alá szorítani. Vagyis ez azt is jelentheti, hogy sokkal tovább lesz szüksége Görögországnak az Európai Unió-Európai Központi Bank-Nemzetközi Valutaalap pénzügyi köldökzsinórján maradni, mint ahogy azt tervezték. Ezt az is alátámaszthatja, hogy a mostani görög kormány már igyekezett kibulizni egy két éves csúszást a hatalmas hitel feltételeinek teljesítésére, ám korábban erről a hitelezők hallani sem akartak. Most azonban megtörhet a jég, mivel már Ollie Rehn, az Európai Bizottság gazdasági ügyekért felelős biztosa is megpendítette a határidő kitolásának lehetőségét. Szamarasznak eközben amiatt is főhet a feje, hogy jövőre további 9 milliárdos megtakarítást kell találni a büdzsében, ha országa a hitel további részleteit is meg szeretné kapni.

Talán jönnek végre új beruházások is?

Többen abban bíznak, hogy Merkel látogatásával megjelenhetnek a német befektetők is, akiket eddig elriasztott a helléneknél tapasztalható bizonytalan környezet. A privatizáció, mely a befektetések egyik motorja lehetne, ugyanakkor döcögve halad. Antonisz Szamarasz júniusban hatalomra lépett kormánya célul tűzte ki az állami cégek eladásának felgyorsítását, hogy ezzel is növelje az állami bevételeket, és teljesítse a trojka által megkívánt feltételeket az államadósság csökkentésére.

Merkel bűnronda blézerrel bünteti a görögöket?
Az a híres zöld blézer
©

Úgy tűnik, hogy a német kancellár ugyanabban a halványzöld blézerben tette tiszteletét a görög kormányfőnél, Antonisz Szamarasznál, mint amelyikben a 2012-es foci-Eb görög-német negyeddöntőjén szurkolt csapatának. Mint ismeretes, a meccset a németek nyerték 4-2-re, és az egyik gólnál Merkel igencsak szenvedélyesen fejezte ki örömét, melynek ugyanakkor a görögök egyáltalán nem örültek, mivel a német "elnyomást" is belelátták. Azt nem tudni, hogy a német kormány fejének mostani lépése provokáció, erőfitogatatás, vagy csak szimpla véletlen egybeesés a korábbi ruhaválasztással.

Athén eredetileg összesen 50 milliárd eurót szeretett volna bevételként elkönyvelni egyes állami cégek eladásából, ám a célösszeget később 19 milliárdra módosították. Az idei évre 3 milliárd eurós bevétellel számolt a görög privatizációs alap, ám a szervezet nemrég leváltott vezetője, Kosztasz Mitropulosz szerint ennek is csak a tizedével lehet kalkulálni, mivel adminisztratív és bürokratikus akadályok nehezítik a folyamat felgyorsítását. A privatizációs alap eddig összesen 1,8 milliárd eurót tudott begyűjteni - inkább ázsiai, elsősorban kínai cégek érdeklődnek, de vásárolni már kevésbé vásárolnak -, ami elég sovány eredmény.

A görög statisztikai hivatal szerdán ugyanakkor meglepő adatot tett közzé. Az ELSTAT közölte, hogy az éves szintű ipari termelés 2,5 százalékkal bővült tavaly augusztushoz képest, amiben a feldolgozóipari termelés 2 százalékos növekedése játszotta a fő szerepet. A helyzetet ugyanakkor árnyalja, hogy júliusban 4,9 százalékkal, júniusban 0,2 százalékkal, májusban 3,1 százalékkal csökkent az éves szintű ipari termelés. A feldolgozóipari termelés júliusban 7,8 százalékkal, júniusban 4,3 százalékkal, májusban 3,1 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi szinttől. Vagyis ez azt jelenti, hogy nagy ugrások vannak az ipari termelés alakulásában, az egyszeri pozitívabb adatból azonban még nem lehet trendre következtetni. Minden valószínűség szerint az elkövetkezendő években inkább a negatív folyamatok dominálnak majd.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Összeszólalkoztak az ellentüntetőkkel a Horthy emlékére felvonulók Budán - videó

Összeszólalkoztak az ellentüntetőkkel a Horthy emlékére felvonulók Budán - videó

Folytatódik az új Néprajzi Múzeum építése a Városligetben

Folytatódik az új Néprajzi Múzeum építése a Városligetben

Rogánék most már védenék a gyerekeik képmását, de eddig használták őket

Rogánék most már védenék a gyerekeik képmását, de eddig használták őket

A velencei árvíz már a La Fenice operaházat veszélyezteti

A velencei árvíz már a La Fenice operaházat veszélyezteti

A Playboy és a Cosmopolitan is megszűnik a lengyeleknél

A Playboy és a Cosmopolitan is megszűnik a lengyeleknél

Itt az új Palkovics-terv: bezárhatnak az alternatív iskolák

Itt az új Palkovics-terv: bezárhatnak az alternatív iskolák