szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Figyelmeztette Magyarországot a Fitch Ratings hitelminősítő intézet szerdán, azt üzenve, hogy az ország nehogy megpróbáljon az IMF segítsége nélkül boldogulni.

A Fitch Ratings hitelminősítő intézet egyik vezető elemzője szerdán azt ugyan nem mondta meg, hogy a Fitch rontana-e Magyaroraszág BB+ besorolásán, azt azonban megjegyezte, az IMF-tárgyalások sikertelensége esetén negatívak maradnának a kilátások, vagyis újabb leminősítés következhet - írja a Reuters.

Paul Rawkins egy londoni konferencián azt mondta, az utóbbi időben hallani lehetett olyan megnyilvánulásokat, amelyek arról szóltak, hogy Magyarország egyedül, az IMF nélkül akarna boldogulni, ami aggasztja a Fitchet. Mint mondta, Magyarországnak vannak gyengeségei, bizonytalanok a piaci körülmények, az ország pedig nem lenne abban a helyzetben, hogy megbirkózzon ezekkel.

Orbán Viktor miniszterelnök kedden azt mondta, Magyarország még 2013-ban is képes lenne működtetni a gazdaság finanszírozását az IMF-segítség nélkül, a Reuters azonban megjegyzi, a kormány eközben a múlt pénteki megszorítások bejelentésével közelebb került a megállapodáshoz.

A Standrad & Poor's hitelminősítő egyik elemzője szerint ha Magyarország rendelkezne egy IMF-programmal, akkor az egy fontos horgony lenne az ország hitelképessége szempontjából - idézi a Bloombergnek nyilatkozó Frank Gillt a Portoflio.hu. Gill hozzátette: egy IMF-megállapodás stabilizálhatná a jelenlegi adósbesorolást, amely a befektetésre nem ajánlott kategória legfelső lépcsőfokán áll jelenleg. Ez azonban attól is függ, hogy a kormány mennyire felel meg időközben a feltételeknek - tette hozzá.

Frank Gill arról is beszélt, hogy jelenleg nincs hiteles közép távú költségvetési programja a kormánynak, a legújabb kiigazítással kapcsolatos bejelentéseket azonban nem kívánta kommentálni, mert még nem látta a részleteket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Navalnij egész Oroszországot tüntetni hívja mára, komoly összetűzések lehetnek

Navalnij egész Oroszországot tüntetni hívja mára, komoly összetűzések lehetnek

Újabb Trónok harca-előzménysorozat készül

Újabb Trónok harca-előzménysorozat készül

Marie Kondóért kiált ez a rumli: felfordulást örökölt Biden Trumptól a Time címlapján

Marie Kondóért kiált ez a rumli: felfordulást örökölt Biden Trumptól a Time címlapján