szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hétpontos, közel 400 milliárdos intézkedéscsomagot jelentett be Matolcsy György. Ebben többek között bevezetik a segélyplafont, elhalasztják a tanárok béremelését, és felemelik a készpénzfelvétel utáni tranzakciós adót. Mindez azért kell, hogy az unió felfüggessze a túlzottdeficit-eljárást.

A kormány a tegnapi nap megtárgyalta és elfogadta a túlzotthiány-eljárás keretében adott ajánlásokra adott intézkedéseket. A mai napon az Európai Bizottságnak és a nyilvánosságnak számol be Matolcsy György - kezdte a sajtótájékoztatót Giró-Szász András, aki szerint ha ezt nem lépnék meg, akkor 1000 milliárd forintos uniós támogatást bukna Magyarország.

Olyan döntéseket hoztunk, amellyel biztonsággal 2,7 százalék lesz az államháztartás hiánya - közölte Matolcsy György. Ez azt jelenti, hogy a kormány feladta az eredeti 2,2 százalékos hiánycél tartását, ám még az új előirányzat is jóval az elvárt 3 százalék alatt van. Ugyanakkor Matolcsy levett az optimizmusából, ugyanis az 1,6 százalékos növekedés helyett, mindössze 1 százalékot vár jövőre.

Matolcsy György a bejelentések előtt
©

Ezt úgy érik el, hogy idén 133 milliárd forintot zárolnak a kormányzati intézményeknél, de maradványzárolások is lesznek. Ezeknek nincs hatása a lakosságra és a vállalkozásokra - tette hozzá a miniszter.

Emellett 397 milliárdos hétpontos intézkedéscsomagról is döntött a kormány. A miniszter szerint olyanok ezek az intézkedések, amelyek strukturálisan javítják a költségvetés bevételi vagy kiadási oldalát. A részleteket a kormányzati portálon is megtekintheti.

Az első lépés, hogy megtakarítást érnek el a költségvetésben az uniós forrásokon, ami 55 milliárd forintot jelent. A második lépés a bürokráciacsökkentés, mert vannak olyanok, akik egyszerre kapnak bért és nyugdíjat is. Emellett a közszférából nyugdíjba vonulókat nem pótolják. Az iskolák átvételével és a járások kialakításával összesen 22 ezer fővel csökken a közszféra, mindez 30 milliárd forintos megtakarítást jelent. Kérdésre válaszolva Matolcsy elmondta, hogy ez az egészségügyben nem érvényesíthető, azaz ott nem várható, hogy az átszervezés miatt nem pótolják a dolgozókat.

Matolcsy György a bejelentések közben
©

Elhalasztják továbbá a tanárok béremelését 2014 januárjára, amitől 73 milliárd forintos javulást várnak a költségvetésben. Igaz, ehhez Matolcsy hozzátett egy lábjegyzetet is: ha a növekedés jobban alakul a most 1 százalékra csökkentett ütemnél, akkor megadják már jövőre a béremelést. Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár kedden még cáfolta azokat a híreket, hogy végül mégsem lesz pedagógusbér-emelés a jövő évi költségvetésben tátongó lyuk és a megszorítások miatt.

Bevezetik a segélyplafont is. Matolcsy erről annyit mondott, a cél az, hogy a 47 ezres közmunkabérnél ne legyen nagyobb a segély összege. A kormányzati portálon megjelent írásos anyagban az olvasható, hogy a segélyplafon "nettó közfoglalkoztatási bér lehet", ami jelenleg 47 ezer forint. Ez 8-10 milliárd forintos megtakarítást jelent. A miniszter szerint ez nem érintené a családtámogatásokat. (A segélyplafon hatásairól, és a mostani rendszerről itt olvashat részletesebben!)

A pénzügyi tranzakciós illetéknél is emeltek néhány tételt. Az MNB-re kivetett tranzakciós adót kivették a költségvetésből, ám ezt a bevételt máshol pótolni kell. Ezért a Magyar Államkincstár további 30 milliárd forintot kell befizessen az eddigi 10 milliárd mellett. Emellett több adót kell fizetni, ha bankautomatából veszünk fel pénzt. Az eddigi 1 ezrelék helyett, 3 ezreléket kell fizetni.

©

Az adóbeszedés hatékonyságának növelésétől is vár javulást a kormány. Matolcsy szerint Magyarországon 500-700 milliárd forint értékben nem fizetnek be áfát. Szlovákiában és Bulgáriában működik egy olyan rendszer, amely a pénztárgépeket összeköti az adóhatósággal. Matolcsy azt mondta, Magyarországon 400 ezer pénztárgép működik, amit bekötnek a NAV-hoz. Ez 95 milliárddal javítja a kereskedelemből származó áfabevételt.

Továbbá a fordított áfát kiterjesztik a sertéskereskedelemre. Alapesetben az áfát a szállító, eladó kiszámlázza a vevőnek, azaz elkéri tőle annak ellenértékét, és a szállító, eladó ezt az áfaösszeget vallja be az államnak (furcsa módon ez utóbbi akkor is igaz, ha a számla nem került kiegyenlítésre). A fordított áfánál ez éppen fordítva történik: a szállító vagy eladó nem kéri el az áfát a vevőtől, áfa nélkül számláz neki, és bevallási kötelezettsége sincs az állammal szemben. Ellenben a vevőre hárul az áfa ellenértékre való “rátétele”, az állam felé való bevallása, és bizonyos esetekben (ha ezt az áfát nem jogosult levonni) a megfizetése is.

Matolcsy György a bejelentések után
©

Matolcsy egyébként majdnem elfelejtette bejelenteni az egyik legfontosabb tételt, azt, hogy eltörlik a társadalombiztosítás plafonját. Ugyanakkor jövőre kivezetik a félszuperbruttót is, ami azt jelenti, hogy valóban egykulcsos, 16 százalékos lesz az adórendszer. A két intézkedés együttes hatása azt jelenti, hogy az adófizetők egy százaléka, körülbelül 40 ezer ember többet fizet valamennyivel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A teljes összeveszés felé tart Oroszország és a Nyugat

A teljes összeveszés felé tart Oroszország és a Nyugat

Most lenne csak igazán szükség az épületen belüli térképekre

Most lenne csak igazán szükség az épületen belüli térképekre

Köves Slomóék perlik a Mazsihiszt

Köves Slomóék perlik a Mazsihiszt