szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

A ciprusi kormány nem enged a hitelezők, az IMF, a Világbank és az EU követeléseinek - írja lapszemléjében a Világgazdaság.

Ciprus megtartja a bérindexálás rendszerét és nem törli el a 13. havi béreket - közölte a VG szerint egy nyilatkozatában Dimitrisz Hrisztofiasz kommunista ciprusi elnök. Hozzátette, hogy szükség esetén "az utcára viszi a dolgozókat". Az elnök ellenjavaslatokat dolgoz ki az IMF-EU-Világbank trojkának.

Ciprus júniusban kért nemzetközi mentőcsomagot az után, hogy az ország két vezető bankja a görög bankrendszerrel való szoros kapcsolata miatt olyan veszteségeket szenvedett el és akkora tőkepótlásra szorult, hogy annak az állam már nem volt képes eleget tenni.

Az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank és az IMF júliusban nyújtotta át a ciprusi kormánynak a gazdaság kiigazítására vonatkozó programját, amelyben egyebek mellett privatizáció és a bérek megnyirbálása, a tizenharmadik havi fizetés eltörlése szerepel.

Az Európai Bizottság becslései szerint a 17 milliárd eurós GDP-jű Ciprusnak 10 milliárd eurós mentőcsomagra van szüksége. Ciprus a közelmúltban 5 milliárd eurós hitelért folyamodott a tradicionális partner Oroszországhoz, miután 2011 végén már kapott egy 2,5 milliárd eurós kedvezményes hitelt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!