szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Szlovákiában tíz év alatt a tízszeresére nőt a lakosság hitelállománya, amely tavaly év végére elérte a 16,352 milliárd eurót – derül ki egy friss kutatásból.

A Szlovák Nemzeti Bank (NBS) aktuális adatain alapuló elemzésből kiderül, hogy Szlovákiában tavaly év végén egy lakosra átlagosan 6130 euró - kereskedelmi bankoktól felvett - hitel jutott, ez tízszerese a 2001-es adatnak.

Az egy főre jutó lakossági hitelállomány átlagos összege, megyék szerinti lebontásban Pozsony megyében volt a legnagyobb, elérte a 20 780 eurót. A Pozsony megyében élők által felvett lakossági hitelek értéke (7,025 milliárd euró) az összes lakossági hitel 43 százalékát tette ki. Az elmúlt tíz évben ugyanakkor éppen ebben a megyében volt a leglassabb a lakossági hitelállomány növekedésének üteme, ötszörös.

Az egy főre jutó lakossági hitelállomány átlagos összege az eperjesi megyében volt a legalacsonyabb, 2939 eurót tett ki. Ebben a megyében volt a legalacsonyabb a lakosság hitelállományának összege abszolút értékben (1,136 milliárd euró) valamint százalékosan (a lakossági hitelállomány teljes összegének 7 százaléka) is.

Érdekesség, hogy a lakossági hitelállomány leggyorsabb ütemű növekedését Nyitra megyében mutatták ki, ott, ahol Szlovákiában a legmagasabb a magyarság az összlakossághoz viszonyított aránya. Itt tíz év alatt nyolcvanhétszeresére emelkedett a lakosság hitelállománya.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Itt egy kis előzetes a megújult Volkswagen Polóról

Itt egy kis előzetes a megújult Volkswagen Polóról

Már elektromos autót is gyártunk, megérkezett a Mercedes EQB

Már elektromos autót is gyártunk, megérkezett a Mercedes EQB

Rugalmasan, de a jogszabályok szerint járjanak el az iskolaigazgatók a hiányzásokkal, kéri Kásler

Rugalmasan, de a jogszabályok szerint járjanak el az iskolaigazgatók a hiányzásokkal, kéri Kásler