szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX az elmúlt héten 104,95 ponttal, 0,55 százalékkal csökkent az egy héttel korábbihoz képest.

Hétfőn a BUX 60 pontot emelkedett. A magyar piacon csak kis változásokra került sor, és ezek teljesen függetlenek voltak az európai mozgásoktól. A részvények többsége végül emelkedéssel tudott zárni, a 6,5 milliárd forintos forgalom nem volt magas, de a mostani időszakban elfogadhatónak számított.

Kedden a BUX 215 ponttal emelkedett. Ezt az elemzők azzal magyarázták, hogy a piac még reménykedik az IMF-megállapodásban, annak ellenére, hogy nincs fix időpont.

Szerdán a BUX 137 pontot esett. A nap vesztese az OTP volt, aminek oka, hogy a nemzetgazdasági miniszter által bejelentett újabb jövő évi költségvetési kiigazítási csomag a bankokon is szorít: elmarad a bankadó felezése. A részvénypiaci esés a gazdasági miniszter bejelentése után indult meg.

Csütörtökön már 322 ponttal esett a BUX. A BÉT szembement a világ piacaival, ahol az emelkedés volt a jellemző. Még hatott a szerdai miniszteri bejelentés.

Pénteken A BUX 78 pontot emelkedett, miközben az európai tőzsdék estek. A korrekción kívül más magyarázat nem volt erre.

A BÉT részvényindexe, a BUX a héten 104,95 ponttal, 0,55 százalékkal esett, és 19 029,21 ponton zárta a hetet. A vezető részvények vegyesen teljesítettek.

A forgalom is növekedett az előző héthez képest: 72,862 milliárd forint értékben születtek üzletek a részvénypiacon az előző heti 50,719 milliárd forint után.

Az OTP egy hét alatt 5,44 százalékkal gyengült, 4030 forinton zárt pénteken.

A Mol 2,49 százalékos erősödéssel, 18 915 forinton fejezte be a hetet.

A Magyar Telekom árfolyama 2,2 százalékkal 401 forintra gyengült.

A gyógyszeripari részvények közül a Richter 2,75 százalékos növekedést ért el, 40 570 forintra emelkedett az árfolyama.

Az Egis részvények 18 320 forintot értek pénteken záráskor, ez 0,55 százalékos esés az egy héttel korábbi záróárral szemben.

A kis- és közepes kapitalizációjú részvények mutatója, a BUMIX is csökkent, 1095,47 ponton zárta a hetet, ez minimálisan, 2 ponttal kisebb az egy héttel korábbinál.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!