szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A tőzsdére lépést is elősegíthetik a kisebb cégekre szabott kockázati tőkeprogramok, amelyek felgyorsítják a vállalkozások fejlődését, egyszersmind alkalmassá teszik azokat további tőke bevonására.

A tőzsdére lépés nemcsak a kockázati tőkés számára megfelelő kiszállási lehetőség, de a vállalkozás eredeti tulajdonosa számára is jó megoldás, ha megtartja tulajdonrészét - vélekedik Herczku György, a KBC Kockázati Tőkealap-Kezelő Zrt. vezetője. A szakember szerint ez főként a magyar vállalkozói hozzáállás miatt nyomhat sokat a latba, a kockázati tőkebefektetésektől ugyanis sokszor azért idegenkedik egyik-másik vállalkozó, mert cégét nemcsak felfuttatni szeretné, hanem hosszabb ideig megtartaná, családi birodalmat építene.

A Budapesti Értéktőzsde célja, hogy a bevonzza a parkettre a kis és közepes cégeket is, kevés társaság rendelkezik azonban az ehhez szükséges átláthatósággal és kellő vállalkozói múlttal. A tőzsdeképességet javíthatják a kockázati tőkeprogramok, az intézményi befektetők bizalmát ugyanis növeli, ha egy kockázati tőkés már beszállt a társaságba, és a befektetést követően a tervezett növekedés is bekövetkezett.

A kockázati tőkebefektető többéves jelenléte alapján a tőzsdei befektetők nagyobb bizalmat szavaznak a vállalkozásnak. Ez a bizalom növelheti a tőkepiacon keresztül bevonható források mértékét, így kifizetődőbbé válik a tranzakció. A nagyobb kibocsátás ráadásul a részvények likviditását is segíti.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!