szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Görögország két év haladékot kap arra, hogy elérje a nemzetközi segélycsomagban a hitelfolyósítás feltételeként szabott költségvetési célokat.

Egyebek között ezt tartalmazza a görög kormány, valamint a hitelezők (IMF, Európai Unió, Európai Központi Bank) szakértői között szerdán létrejött szándéknyilatkozat. A dokumentum szerint Görögország 2014 vége helyett 2016 végéig kap haladékot arra, hogy teljesítse a hitelcsomag egyik feltételeként megszabott 4,5 százalékos költségvetési többletet, ami nem tartalmazza az államadósság utáni kamatokat.

A szándéknyilatkozat szerint az ötödik éve recesszióban  lévő görög gazdaság az idén több mint 6 százalékkal zsugorodik, és további 4,5 százalékkal gyengül jövőre. Mérsékelt, negyedéves szintű növekedés 2014-től várható. A hitelezők a további kölcsönrészek folyósításáért cserébe újabb megszorításokat várnak el a görög kormánytól a következő két évben, összesen 13,5 milliárd euró értékben. A szerdai szándéknyilatkozat szerint 9,2 milliárd eurónyi megszorítást 2013-ban hajt végre a kormány. Jövőre a nyugdíjkorhatárt 67 évre emelik a jelenlegi 65 évről. A tervezet szerint 25 ezer állami alkalmazottat tartalékállományba helyeznek, felüket 2013 első feléig, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy később elbocsátják őket.

A hitelfolyósítók szakértői rábólintottak arra, hogy a korábbi megállapodásokhoz képest jóval később teljesítse az 50 milliárd eurós privatizációs bevételt Görögország. A szándéknyilatkozat szerint a cél valamikor a 2020 utáni években teljesül.

A halmozott privatizációs bevétel (2011 júniusától számítva) 6,6 milliárd euró lesz 2014-ig, 10 milliárd euró 2016-ig és 25 milliárd euró 2020-ig.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A rióinál is hatalmasabb Krisztus-szobor épül

A rióinál is hatalmasabb Krisztus-szobor épül

Szputnyikos vagy astrás vagy? Közös identitások alakulnak az oltások alapján

Szputnyikos vagy astrás vagy? Közös identitások alakulnak az oltások alapján

Kinyitnak a vendéglátóhelyek és a boltok Angliában

Kinyitnak a vendéglátóhelyek és a boltok Angliában