szerző:
MTI

A 2012-re tervezett költségvetési célok valószínűleg teljesülnek, a reformok megvalósítása a tervezett ütemben halad, Írország elkezdett visszatérni a piaci finanszírozáshoz, bár egyes kedvezőtlen körülmények visszavetik a növekedést - állapította meg a nemzetközi hitelezők szakértőiből álló trojka az ír reformprogram nyolcadik felülvizsgálatának végeztével csütörtökön.

Az Európai Bizottság, a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Központi Bank küldöttségének közleményében azt írják: a költségvetési célok annak ellenére teljesülhetnek, hogy a kiadások meghaladják az előzetes várakozásokat.

A delegáció úgy ítéli meg: az ír kormány elkötelezett, hogy jövőre teljesítse a 7,5 százalékos GDP-arányos hiánycélt.

A közlemény szerint az ír bankok tőkehelyzete továbbra is megfelelő, méretük csökkentése sikerrel járt, ugyanakkor jövedelmezőségükön és portfoliójuk minőségén van még mit javítani.

A trojka megállapította, hogy az ír gazdaság fokozatos talpra állása folytatódik, de főleg a vártnál gyengébb nettó export miatt a növekedés 2012-ben előreláthatólag csak félszázalékos lesz. 2013-ban 1 százalékos növekedést jósolnak az ír gazdaságnak.

"Meggyőződésem, hogy Írország költségvetési kiigazításának pályája megfelelő egyensúlyt teremt a növekedés és az adósság fenntarthatóvá tétele között (...), több olyan reform megvalósult, amely helyreállíthatja az ír gazdaság versenyképességét, a közfinanszírozás fenntarthatóságát, és lefekteti a munkahelyteremtő növekedés alapjait" - értékelte a trojka megállapításait Olli Rehn pénzügyi és monetáris ügyekért felelős uniós biztos, aki szerint ugyanakkor továbbra is elfogadhatatlanul magas a munkanélküliség, különösen a fiatalok körében. Ennek leküzdését Rehn elsődleges feladatnak nevezi külön kommünikéjében.

A trojka közleményében arra is kitérnek, hogy az IMF/EU által támogatott írországi program célja a pénzügyi szektor megerősítése, az ír gazdaság fenntartható növekedésének beindítása, a munkahelyteremtés és a szegények és kiszolgáltatottak megvédése. 2010-ben az Európai Unió, annak tagállamai és a Nemzetközi Valutaalap összesen 67,5 milliárd euró kedvezményes hitelt hagyott jóvá Írországnak. A következő, kilencedik felülvizsgálat jövő januárban esedékes.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Tényleg szép lehet majd: újabb koncepcióvideó a Samsung Galaxy S10-ről

Tényleg szép lehet majd: újabb koncepcióvideó a Samsung Galaxy S10-ről

Zsidó menekültek leszármazottjai térnek vissza Németországba a Brexit miatt

Zsidó menekültek leszármazottjai térnek vissza Németországba a Brexit miatt

A poloska a kórházakban már veszélyforrás, nem csak kellemetlen élmény

A poloska a kórházakban már veszélyforrás, nem csak kellemetlen élmény

Ki beszél már szenzorszigetről? Izgalmas megoldást talált ki helyette a Samsung

Ki beszél már szenzorszigetről? Izgalmas megoldást talált ki helyette a Samsung

Videó: javításra vitt Porschéval száguldozott az autószerelő

Videó: javításra vitt Porschéval száguldozott az autószerelő

Szaúd-Arábia akarja kivizsgálni a követségen megölt újságíró ügyét

Szaúd-Arábia akarja kivizsgálni a követségen megölt újságíró ügyét