szerző:
MTI

Vida Krisztina kutató szerint az Európai Bizottság legfrissebb makrogazdasági előrejelzésében borúlátó a magyar gazdaság teljesítményének megítélése, pedig egy kicsit biztatóbb hangvétel a kormány eddigi erőfeszítéseit illetően a piacoknak is jobb üzenet lett volna.

A Magyar Tudományos Akadémia Világgazdasági Intézetének tudományos főmunkatársa szerdán az MTI-nek emlékeztetett arra, hogy korábbi előrejelzését korrigálva  a bizottság az idén -1,2 százalékos, 2013-ban pedig 0,3 százalékos GDP-változást vár, és ez az adat 2014-ben egy kicsit biztatóbban (1,3 százalék) alakulhat.

A bizottság szerint a gazdaság belső motorja, a fogyasztás, illetve a beruházás közül egyik sem indul be jövőre, így továbbra is az export az egyetlen húzóerő - közölte az elemző. Hozzátette, ennek lendülete az idén nagyon lanyha, 2013-2014-ben azonban némileg kedvezőbb lehet a helyzet. A munkanélküliségi ráta a bizottság meglátása szerint nem nő.

Hangsúlyozta, a bizottság a gazdasági problémák mellett alapvetően az államháztartás stabilitására összpontosít. Ezt sem ítéli meg túl biztatóan: bár elismeri, hogy idén és jövőre is 3 százalék alatt marad a hiány, rossz hír, hogy számításai szerint 2014-re 3,5 százalékra emelkedhet - mutatott rá.

Kiemelte, bár a bizottság igyekszik elfogulatlanul elemezni, az anyagból inkább a kétkedés és a kritika olvasható ki, semmint a biztatás. Az uniós végrehajtó testület csak részben ismeri el a magyar kormány erőfeszítéseit - például kedvezően látja az önkormányzatok helyzetének rendezését, eladósodásuk megakadályozását és a gazdaság kifehérítésére tett lépéseket -, de inkább a kockázatokat hangsúlyozza, így egyebek között az adóbeszedési bizonytalanságokat, az alacsony növekedést. Az alkalmazott eszközöket is inkább kritizálja, mint üdvözli a bizottság - fűzte hozzá.

Kitért arra is, hogy az államadósság csökkenését elismeri a bizottság, de hangsúlyozza, hogy az elsősorban az árfolyamhatásnak tudható be. Vida Krisztina úgy látja, noha érthető az óvatos megközelítés egy olyan országgal szemben, amely 2004 óta túlzottdeficit-eljárás alatt áll, egy kicsit biztatóbb hangvétel az eddigi erőfeszítéseket illetően a piacoknak is jobb üzenetet küldött volna.

A legfőbb tanulság a döntéshozóknak az, hogy érdemes jóval konzervatívabb növekedési ütemekkel tervezni, és az egyszeri, átmeneti bevételi tételek felől az állandó, kiszámíthatóbb források kialakítására kell törekedni, fenntartható kiadásokkal. Úgy tűnik, ez nyugtatná meg igazán a bizottságot - vélekedett Vida Krisztina.

Az Európai Bizottság szerdán tette közzé az EU, valamint a 27 tagállam idei és jövő évi gazdasági mutatóira vonatkozó előrejelzését. Magyarország maradhat a túlzottdeficit-eljárás alatt az Európai Bizottság javaslata alapján. A testület őszi gazdasági előrejelzése szerint bár jövőre az uniós 3 százalékos küszöb alatt lesz a költségvetési hiányunk, 2014-ben ismét 3,5 százalékra hízik a deficit. A hvg.hu információi szerint a kormány újabb kiigazító lépéssel próbál majd megfelelni Brüsszel elvárásainak.

A nemzetgazdasági miniszter szerint a bizottság jó bizonyítványt állított ki a magyar gazdaságpolitikáról, és jövőre megszűnhet az országgal szembeni túlzottdeficit-eljárás.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
A szocialisták várták Ferihegyen a húsvétra hazatérő magyarokat

A szocialisták várták Ferihegyen a húsvétra hazatérő magyarokat

A Mueller-jelentés után zuhan Trump népszerűsége

A Mueller-jelentés után zuhan Trump népszerűsége

Emma Thompson tüzelte a tüntető környezetvédőket Londonban

Emma Thompson tüzelte a tüntető környezetvédőket Londonban

Itt a húsvét, bedugultak a határok

Itt a húsvét, bedugultak a határok

Tűz ütött ki a Campona környékén - papírbálák gyulladtak meg

Tűz ütött ki a Campona környékén - papírbálák gyulladtak meg

Családi dráma Forráskúton

Családi dráma Forráskúton