szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az LMP szerint félő, hogy kimondottan néhány előre meghatározott településre írták azt a javaslatot, amely alapján az állam átvállalja az ötezer lakosúnál nagyobb önkormányzatok adósságállományának 40-70 százalékát – mondta szerdán Szilágyi Péter az MTI-nek. A párt figyelni fogja, hogy a fővárosi V. kerület, Debrecen vagy Hódmezővásárhely adósságát milyen arányban veszik át - tette hozzá.

A képviselő a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón elhangzottakra reagált. Ezen Tállai András azt jelentette be, hogy az ötezres lélekszámúnál kisebb települések adósságát még az idén teljes egészében rendezi az állam, az ennél nagyobbak esetében pedig 2013 közepéig vállalja át az adósságállományt 40 és 70 százalék közötti mértékben.

A Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára kifejtette: az ötezer lakosúnál nagyobb önkormányzatok esetében a helyhatóság iparűzési adóból származó bevételétől függ majd, hogy az idén szeptember 30-án fennálló kötelezettségből mennyit vesz az állam. Elmondta, hogy az összesen 1956 helyhatóságot érintő adósságátvállalás miatt az idei és a jövő évi költségvetést is módosítani kell.

Szilágyi Péter minderre úgy reagált, hogy a fontos részletek most sem derültek ki. Véleménye szerint nem látszanak azok az objektív szempontok, amelyek alapján eldől, hogy az ötezresnél nagyobb települések közül melyiknek vállalják át 40 és melyiknek 70 százalékban az adósságállományát.

Az Országgyűlés önkormányzati és területfejlesztési bizottságának tagja kijelentette, az LMP-ben felmerült a gyanú, hogy elsősorban a települések vezetőinek "formális vagy informális politikai ereje" határozza majd meg, hogy az adósság hány százalékát vállalja át az állam.

Hozzátette, attól is tartanak, hogy a javaslatot "meghatározott településekre írták", ezért pártjuk figyelni fogja, hogy a főváros V. kerülete, Debrecen és Hódmezővásárhely milyen arányban részesül az adósságátvállalásból. Előbbi kettőnek Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője és Kósa Lajos a kormánypárt ügyvezető alelnöke áll az élén. Hódmezővásárhely korábbi polgármestere Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár volt.

A képviselő egyúttal igazságtalannak nevezte, hogy a kormány nem néz szembe azzal a ténnyel, hogy egyes települések a felelőtlen gazdálkodásuk miatt adósodtak el.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megöltek két embert a Fejér megyei Kislángon

Megöltek két embert a Fejér megyei Kislángon

A konspirációs realizmus mesterének jó hírei vannak a harmadik világháborúról

A konspirációs realizmus mesterének jó hírei vannak a harmadik világháborúról

ATV: Hatalmas sorok kígyóznak oltásért

ATV: Hatalmas sorok kígyóznak oltásért