szerző:
hvg.hu

Időkorlát nélkül, egykori állami cégek utódaiban és az azokkal szerződő magántársaságoknál, az állami és uniós forrásokat felhasználó cégeknél és szervezeteknél, valamint azok üzleti partnereinél egyaránt kutakodhat - ha kell, akár rendőri segítséggel is - a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi), amely előtt nem lesz üzleti-, szabadalmi- és banktitok - írja a Figyelő Online a T/8890. számú, az „egyes törvényeknek a kormányzati ellenőrzéssel összefüggő módosításáról" szóló törvényjavaslatot értelmezve, amelyet november 26-án hétfőn meg is szavazhat a parlament.

Jövő hét elején zárószavazásra kerül az a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium által beterjesztett, T/8890 számú törvénymódosító javaslatcsomag, amely a korábbinál lényegesen nagyobb mértékűre terjeszti ki a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) hatáskörét - írja a Figyelő Online.

A most végszavazás előtt álló törvénymódosító csomag jogi eszközökkel lehetővé teszi az állam számára, hogy bármely magyarországi gazdasági társaság legféltettebb üzleti titkaiban szabadon kutakodjon, szerződéses viszonyaiba beavatkozzon.

A Kehi ellenőrzési jogkörét kiterjeszti - a Magyar Nemzeti Bank kivételével - azon gazdasági társaságokra is, amelyekben az állam közvetlenül vagy közvetetten jelentős (azaz 25 százalékot meghaladó) részesedéssel rendelkezik jelenleg, „vagy az ellenőrzéssel érintett időszakban rendelkezett". Ha életbe lép a törvény, az állami Mol-pakett értékesítése után is jogosult lesz a kormány a vállalatnál ellenőrzést végezni - írja a lap.

Az ellenőrzésre kijelölt szervezet vezetője, kapcsolattartója és alkalmazottai, illetve bármely más, az ellenőrzés során kiválasztott társaságok is kötelesek együttműködni a kormány ellenőrével, számára „megfelelő munkakörülményeket biztosítani", továbbá kötelesek neki adatot szolgáltatni, valamint az átadott dokumentáció teljességéről nyilatkozni. Az együttműködés megtagadásának enyhébb esetében eljárási bírságot szabhat ki a Kehi vezetője.

Ha életbe lép a törvénymódosítás, akkor a kormányzati ellenőrző szerv számára nincsen olyan érzékeny adat vagy cégtitok, amelynek megszerzésében korlátozni lehet. A hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló törvény úgy módosul, hogy a pénzintézetekre a „feladatkörében eljáró kormányzati ellenőrzési szervvel" szemben nem áll fenn a banktitok megtartásának kötelezettsége. Az ellenőrzés vezetője felszólíthatja a pénzintézetet, hogy adja át a vizsgált cég tranzakcióinak listáját, és azt a bank nem tagadhatja meg.

A polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló törvény egyik passzusának módosításával pedig a kormányzati ellenőrzési szerv „az állami nyilvántartásba vett adatok teljes körének igénylésére jogosult" - csakúgy, mint a bíróság, az ügyészség és a nemzetbiztonsági szolgálatok, csakhogy az utóbbiakra vonatkozó törvényi korlátozás és feltételek nélkül. Korábban már rendelet rögzítette: a Kehi „jogosult a minősített adat, az üzleti titok és az ellenőrzött szervezet, valamint az ellenőrzés kapcsán adatszolgáltatásra kötelezett szervezet által kezelt egyéb titokfajták megismerésére".

A kihirdetését követő nyolcadik napon lép hatályba. A rendelkezés szerint a hatálybalépéskor már folyamatban lévő ellenőrzéseknél is alkalmazni kell - írja a Figyelő Online.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
M. Richárd: Biztos sokan örültek volna, ha elvérzek

M. Richárd: Biztos sokan örültek volna, ha elvérzek

Viszlát, konzolok és izmos PC-k? Itt a Stadia, a Google videojátékos csodája

Viszlát, konzolok és izmos PC-k? Itt a Stadia, a Google videojátékos csodája

Kérni fogják a britek a Brexit elhalasztását

Kérni fogják a britek a Brexit elhalasztását

A legkisebb VW divatterepjáró: Magyarországon a T-Cross

A legkisebb VW divatterepjáró: Magyarországon a T-Cross

Egy őszinte sportkocsi: üléspróbát vettünk a Ferrari-alapokra épülő újkori Lancia Stratosban

Egy őszinte sportkocsi: üléspróbát vettünk a Ferrari-alapokra épülő újkori Lancia Stratosban

Újra magyar állampolgár lett a 101 éves magyartanárnő

Újra magyar állampolgár lett a 101 éves magyartanárnő