szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Időkorlát nélkül, egykori állami cégek utódaiban és az azokkal szerződő magántársaságoknál, az állami és uniós forrásokat felhasználó cégeknél és szervezeteknél, valamint azok üzleti partnereinél egyaránt kutakodhat - ha kell, akár rendőri segítséggel is - a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi), amely előtt nem lesz üzleti-, szabadalmi- és banktitok - írja a Figyelő Online a T/8890. számú, az „egyes törvényeknek a kormányzati ellenőrzéssel összefüggő módosításáról" szóló törvényjavaslatot értelmezve, amelyet november 26-án hétfőn meg is szavazhat a parlament.

Jövő hét elején zárószavazásra kerül az a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium által beterjesztett, T/8890 számú törvénymódosító javaslatcsomag, amely a korábbinál lényegesen nagyobb mértékűre terjeszti ki a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) hatáskörét - írja a Figyelő Online.

A most végszavazás előtt álló törvénymódosító csomag jogi eszközökkel lehetővé teszi az állam számára, hogy bármely magyarországi gazdasági társaság legféltettebb üzleti titkaiban szabadon kutakodjon, szerződéses viszonyaiba beavatkozzon.

A Kehi ellenőrzési jogkörét kiterjeszti - a Magyar Nemzeti Bank kivételével - azon gazdasági társaságokra is, amelyekben az állam közvetlenül vagy közvetetten jelentős (azaz 25 százalékot meghaladó) részesedéssel rendelkezik jelenleg, „vagy az ellenőrzéssel érintett időszakban rendelkezett". Ha életbe lép a törvény, az állami Mol-pakett értékesítése után is jogosult lesz a kormány a vállalatnál ellenőrzést végezni - írja a lap.

Az ellenőrzésre kijelölt szervezet vezetője, kapcsolattartója és alkalmazottai, illetve bármely más, az ellenőrzés során kiválasztott társaságok is kötelesek együttműködni a kormány ellenőrével, számára „megfelelő munkakörülményeket biztosítani", továbbá kötelesek neki adatot szolgáltatni, valamint az átadott dokumentáció teljességéről nyilatkozni. Az együttműködés megtagadásának enyhébb esetében eljárási bírságot szabhat ki a Kehi vezetője.

Ha életbe lép a törvénymódosítás, akkor a kormányzati ellenőrző szerv számára nincsen olyan érzékeny adat vagy cégtitok, amelynek megszerzésében korlátozni lehet. A hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló törvény úgy módosul, hogy a pénzintézetekre a „feladatkörében eljáró kormányzati ellenőrzési szervvel" szemben nem áll fenn a banktitok megtartásának kötelezettsége. Az ellenőrzés vezetője felszólíthatja a pénzintézetet, hogy adja át a vizsgált cég tranzakcióinak listáját, és azt a bank nem tagadhatja meg.

A polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló törvény egyik passzusának módosításával pedig a kormányzati ellenőrzési szerv „az állami nyilvántartásba vett adatok teljes körének igénylésére jogosult" - csakúgy, mint a bíróság, az ügyészség és a nemzetbiztonsági szolgálatok, csakhogy az utóbbiakra vonatkozó törvényi korlátozás és feltételek nélkül. Korábban már rendelet rögzítette: a Kehi „jogosult a minősített adat, az üzleti titok és az ellenőrzött szervezet, valamint az ellenőrzés kapcsán adatszolgáltatásra kötelezett szervezet által kezelt egyéb titokfajták megismerésére".

A kihirdetését követő nyolcadik napon lép hatályba. A rendelkezés szerint a hatálybalépéskor már folyamatban lévő ellenőrzéseknél is alkalmazni kell - írja a Figyelő Online.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!