szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Immár harmadszor utasította el az M43-as autópálya kapcsán a Porr Bau GmbH kérelmét a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB). Az osztrák cég újabb keresetében azt kifogásolta, hogy az M43-as továbbépítésének tenderkiírásában az ajánlatkérő Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. fix beton- és aszfalt keverőt írt elő, holott azt mobil berendezésekkel is helyettesíteni lehet.

A 23,1 kilométer hosszú autópályára múlt év végén írta ki a közbeszerzést a NIF, a becsült építési költség bő 40 milliárd forint volt. Az ajánlattevőnek rendelkeznie kellett - 50 kilométeren belül - egy, legalább 240 tonna óránkénti kapacitású aszfaltkeverővel, és egy - ugyanilyen távolságra lévő - minimum 100 köbméter óránkénti kapacitású betonkeverő teleppel.

A Porr azért nem tehetett ajánlatot, mivel nem volt a helyszínhez közel fix telepítésű aszfalt-, illetve betonkeverő telepe, ezért a KDB-hez fordult. A döntőbizottság azzal utasította el a keresetét, hogy nem ügyfélképes a Porr. A felhívásra két ajánlat érkezett, az egyiket a Duna Aszfalt Kft., a másikat pedig az EKMS-M43 konzorcium (tagjai: Euroaszfalt, Közgép, Magyar Aszfalt és Swietelsky) adta be.
 
Az eredményhirdetés előtt újra a KDB-hez fordult a Porr, kifogásolva az ajánlattételi feltételek túlzott determináltságát. Azzal érvelt, hogy rövid idő alatt képes mobil keverőket telepíteni a helyszínre. A NIF viszont azzal indokolta a fix keverők szükségességét, hogy a munka addig el sem kezdődhet, amíg a környékbeli aszfaltos utakat meg nem erősítik, az anyagszállítás miatt.
 
A KDB most sem tekintette ügyfélnek a Porrt, ezért elutasította a keresetét. A Fővárosi Törvényszék viszont új eljárásra kötelezte a KDB-t, vagyis annak érdemben kellett döntenie. Ez az eljárás zárult le pénteken, a Porr keresetének az elutasításával. A döntőbizottság elfogadta az ajánlatkérő érvelését: csak fix telepítésű keverőkkel végezhető az autópálya építése.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!