szerző:
MTI

Ismét bontásra kötelezték a Balaton-felvidék egyik turisztikai attrakciójának számító, Liliomkert nevű káptalantóti termelői piacot; a tulajdonosa az agrárminiszterhez fordult levélben, bírálva az új földtörvény tervezetét, és kérve a hatályos természetvédelmi törvény betartását, valamint a földtörvény ez alapján történő normakontrollját.

Harmathy Ildikó biológus-mérnök, a termelői és kézműves piac ötletgazdája és működtetője elmondta: az ügy túlmutat a káptalantóti piacon, a magyar élelmiszertermelés és az őstermelők érdeke, valamint egy gazdaságos termelői-piachálózat kialakításának igénye miatt. Ezért a mezőgazdasági miniszteren kívül levélben fordult az országgyűlés elnökéhez és a köztársasági elnökhöz is, kérve a földtörvény természetvédelmi törvény szerinti normakontrollját.

Álláspontja szerint a természetvédelmi törvény értelmében 1996 óta minden közérdekű döntést természetvédelmi normakontrollnak kellett volna alávetni, aminek biztosításához régóta állnia kellene a Természetvédelmi Hivatalnak, de ezzel adós maradt eddig több kormány is. Mint kifejtette, a jelenlegi földtörvény-tervezet hibás, hiszen a termőföldnek nem a tulajdonlását, hanem a használatát kell szabályozni. A természet védelméről szóló törvény - amihez igazodnia kell a földtörvénynek is -, össztársadalmi érdekeket kell szolgáljon, hisz a természet mindenkié. Az első számú természeti érték pedig az ember, miközben a termőföld feladata, hogy élelmet adjon az embereknek, minél több embernek, minél jobb minőségben.

Ezen alapelvek értelmében a káptalantóti piacnak is van létjogosultsága - szögezte le, tiltakozva az ellen, hogy a sümegi építési hatóság feljelentése nyomán 3,75 millió természetvédelmi bírságot rótt ki rá a Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelet, amiért a falu határában 22 éve nem művelt, 3 hektárnyi szántón termelői piacot üzemeltet.

A Balaton-felvidék Káli-medencéjének festői részén fekvő termelői piac hatodik éve működik vasárnap délelőttönként. Egyfajta programot és találkozóhelyet teremtett a Balaton közelében, ahol művészek, zenészek is gyakran megfordulnak, főként a nyári szezonban rendszeresen tartanak zenei előadásokat, gyerekprogramokat, a házi termelésű, készítésű élelmiszerek mellett kézműves és biotermékek sorát, régiségeket, használt könyveket is árusítanak itt.

A Liliomkertet az illetékes hatóság döntése értelmében már tavaly november végén el kellett volna bontani, visszaállítva a falu határában lévő terület eredeti állapotát szántóként, mivel a hatályos törvények értelmében piac nem kaphat működési engedélyt mezőgazdasági besorolású területen. A legutóbbi hatósági végzés szerint november végéig kell elbontani a piacot, amelynek tulajdonosára eddig összesen 5,3 millió forint bírságot szabtak ki a hatóságok. Harmathy Ildikó ezzel kapcsolatban közölte, nincs pénze a bírság kifizetésére, minden vagyona a ma már több mint száz család jövedelmét biztosító piac, amelynek fennmaradásáért tovább küzd. Kifogásolta, hogy a bontás elrendelésével a hatóság ellehetetleníti a további megoldás keresést az értékteremtő Liliomkert legalizálásában.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
2,5 millió forintért árulnak Dunakeszin egy Almát

2,5 millió forintért árulnak Dunakeszin egy Almát

Megvan Baló György temetésének időpontja

Megvan Baló György temetésének időpontja

Falra hányt borsó az OECD kormánynak tett ajánlata

Falra hányt borsó az OECD kormánynak tett ajánlata

A TEK ráállt a ferihegyen elfogott szír terrorista ügyére

A TEK ráállt a ferihegyen elfogott szír terrorista ügyére

"Van itt vagy négy cigány, azt mondtad, a héten elégeted" - a fideszes Pócs János egy kazánba zárta alkalmazottját

"Van itt vagy négy cigány, azt mondtad, a héten elégeted" - a fideszes Pócs János egy kazánba zárta alkalmazottját

Készüljön: jöhet a filléres Netflix-előfizetés, 1000 forint se lesz

Készüljön: jöhet a filléres Netflix-előfizetés, 1000 forint se lesz