szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Hankook magyar üzeme annyira bevált, hogy rövid távon a további kapacitás-bővítést tervezik - mondta Lee Sang Il, a gumiabroncsokat gyártó cég magyarországi ügyvezető igazgatója a magyar kormánnyal kötött partnerségi megállapodás aláírásakor. Orbán Viktor szeretné, ha a Hankook megőrizné azt az eddig bevált szokását, hogy a szakképzésbe is bevonja a hazai munkaerőt, és reméli, bővítik majd magyar gyártás-kapacitásukat.

A hatodik stratégiai megállapodást írták alá ma a Parlamentben a kormány és nagyvállalatok közötti együttműködésről: ezúttal a Hankook Tire Kft.-vel köt partnerségi egyezményt a kabinet. Az eseményen beszédet mondott Orbán Viktor miniszterelnök és Lee Sang Il, a gumiabroncsokat gyártó cég ügyvezető igazgatója. 

Lee Sang Il a tájékoztatón azt mondta, hogy a magyar gyár létrehozása hídfőállás az európai piaci terjeszkedéshez. Öt év öt hónapja folyik itt az abroncsok gyártása, ő maga pedig második hazájának tekinti Magyarországot - mondta. Már 2200 alkalmazottal évi 12 millió abroncsot gyártanak, amelynek 98 százalékát exportálják - tette hozzá, ehhez szakembereket képeztek Magyarországon. A reginális munkaügyi központokkal karöltve már 1000 munkanélkülinek rendeztek oktatást - mondta Lee Sang Il, aki Rácalmásnak és Dunaújvárosnak köszönetet mondott. A Hyundai és a Kia mellett a Volkswagen és a Skoda számára is gyártanak abroncsokat - mondta. A Hankook magyar üzeme annyira bevált, hogy rövid távon a további kapacitás-bővítés lehetőségét vizsgálják - mondta. 

Orbán Viktor is köszönetet mondott a rácalmásiaknak és a dunaújvárosiaknak, szerinte a megállapodás aláírása annak bizonyítéka, hogy ők jól dolgoznak az üzemben. A cég vezetóivel folytatott tárgyalás tanulsága, hogy a magyar munkások és a vezetők gyorsan tanulnak és gyorsan alkalmazkodtak a gyár munkakultúrájához, ez pedig fontos, ha az ország termelési központ akar lenni. A magyar munkások rendelkeznek a tanulási képességgel és az alkalmazkodással - mondta Orbán, aki szerint ebből a szempontból biztonságban érezhetjük magunkat, a magyar munkaerő rugalmas, tanulékony és képesek gyorsan átvenni egy gyár irányításárt.

A mai megállapodás arról is szól, hogy lezárja azt a vitát, amely arról szólt, hogy Magyarország termelési központtá, vagy pénzügyi szolgáltató központtá váljon - mondta Orbán, szerinte a válság utáni világra akkor leszünk felkészülve, ha termelési központtá váljunk. Orbán fontosnak nevezte azt, hogy a kapacitásbővítést vizsgálja a gyár, valamint azt, hogy európai hídfőállásnak nevezte az igazgató a magyarországi gyárat. Fontos, hogy barátként tekinthetünk Koreára, érzelmeink kifejezetten barátiak - mondta a kormányfő. Orbán beszámolt arról, hogy a cég vezetői szerint az angol nyelvű középiskolai oktatás Budapesten jó, de nincs igazi angol nyelvű üzleti felsőoktatási intézményünk, ezért erre irányuló lépéseket tesz a kormány.

A kormánynak nincs sok dolga az olyan befektetőkkel, akik idejönnek és gyorsan begyűjtik a támogatást, a profitot, majd elviszik - mondta Orbán. A Hankook azonban együttműködik magyar középiskolákkal, maga is részt vesz a célirányos szakképzésben, szeretnénk, ha ezt a szokásukat megőriznék - mondta. A stratégiai megállapodás szól a gyártásfejlesztésről, az innováció-kutatásfejlesztésről, mi abban reménykedünk, hogy a jövőbeni terveikben jut Magyarországnak hely, és magyar mérnökök is részt vesznek a fejlesztésekben - mondta Orbán. A társadalmi felelősségvállalás a Hankooknak fontos, erről ma meggyőződtem - fogalmazott Orbán Viktor, reményét fejezve ki, hogy a Hankook bennünket is elvisz magával abba a jövőbe, ahol fejlődni lehet.

A kormány eddig a Coca-Colával, a Richter Gedeon Vegyészeti Gyár Nyrt.-vel, az Alcoa-Köfém Kft.-vel, a Daimler AG-vel, valamint a Magyar Suzuki Zrt.-vel kötött stratégiai megállapodást.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!