szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Úgy tűnik, 2,7-2,8 százalékos GDP-arányos államháztartási hiányt teljesít idén a kormány - mondta Varga Mihály, hiteltárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter csütörtökön.

A magyar tárgyalódelegáció vezetője a Joint Venture Szövetség rendezvényén úgy fogalmazott, hogy az Európai Unió túlzottdeficit-eljárása alól úgy lehet kikerülni, ha három egymást követő évben is 3 százalék alatt van az államháztartási hiány. A kormány ezért nem tehet mást, mint, hogy jövőre is teljesíti a három százalék alatti hiánycélját - tette hozzá.

A magyar kormány hiánycélja - az októberben bejelentett intézkedéssorozat értelmében - az idén és 2013-ban is a bruttó hazai termék 2,7 százaléka.

Varga elmondta, a magyar hatóságok, illetve az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) között hivatalos tárgyalások jelenleg nincsenek, egyeztetések vannak, és ezeken az egyezetéseken a növekedés beindítása a legfontosabb kérdés.

A magyar tárgyalódelegáció vezetője úgy fogalmazott: az IMF szakértői elismerik a kormány hiánycsökkentés érdekében tett lépéseit, de szkeptikusak a növekedési kilátásokat illetően.

Varga Mihály tájékoztatása szerint az Országgyűlés a jövő héten dönt a költségvetés elfogadásáról, majd az EU és az IMF értékelni fogja a költségvetést. Ezt követően folytatódhatnak az egyeztetések, az IMF delegációja pedig januárban Magyarországra érkezhet, hiszen a 2008-as hitelprogram keretében országlátogatást tart.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Papír fénykép retró módon, azonnal: új Polaroid gépeket teszteltünk

Papír fénykép retró módon, azonnal: új Polaroid gépeket teszteltünk

Megérkezett az enyhülés, akár 10 fok is lehet

Megérkezett az enyhülés, akár 10 fok is lehet

A Razer moduláris számítógépe igazi gépszörny, durván magas árral

A Razer moduláris számítógépe igazi gépszörny, durván magas árral