szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A 2013-as költségvetés elfogadása, ennek értékelése után folytatódhatnak a tárgyalások az IMF/EU-megállapodásról - mondta Varga Mihály egyes nemzetközi pénzügyi szervezetekkel való kapcsolattartásért felelős tárca nélküli miniszter a Napi Gazdaságnak.

A lap pénteki számában megjelent interjúban Varga Mihály beszélt arról, hogy a korábbiakhoz képest kisebb az esély a siker elérésére, mivel nagyon megmerevedtek az álláspontok. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) legfontosabb szempontja a növekedés, kevésbé figyeli a számokat, nem ragaszkodik ortodox módon például a 3 százalékos GDP-arányos hiányhoz.

A miniszter szerint egyelőre a nemzetközi pénzpiacok likviditásbősége elegendő ahhoz, hogy a magyar állam finanszírozza magát.

Varga Mihály úgy látja, hogy a Magyar Nemzeti Bank vezetésében tavasszal várható változás pozitívan hat a monetáris politikára, mert megnyílik a lehetőség arra, hogy a monetáris és a fiskális politika összecsiszolódjon, egymással összhangban legyen. Leszögezte: a jegybank mindig független volt, és ezt senki sem akarja sem korlátozni, sem csorbítani.

Arra a kérdésre, hogy a közeljövőben lesz-e belőle MNB-elnök vagy pénzügyminiszter, Varga Mihály közölte: nem kapott ilyen felkéréseket, de a jegybankelnökséget felkérés esetén sem vállalná.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Különleges technikával készít lámpát egy magyar tervező

Különleges technikával készít lámpát egy magyar tervező

Veszélyhelyzetben Pintér Sándor a kórházak ura

Veszélyhelyzetben Pintér Sándor a kórházak ura

Így csinált ügynöksztorit a Hamletből Bolgár György

Így csinált ügynöksztorit a Hamletből Bolgár György