szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Budapesti Értéktőzsdén a BUX 2,63 százalékkal csökkent a héten, a vezető papírok közül a Mol 5,82, az OTP 1,72 százalékkal esett, a Richter árfolyama a vezető forgalom mellett 1,92 százalékkal növekedett.

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX az elmúlt héten 480,17 ponttal, 2,63 százalékkal csökkent. Az előző heti 97,89 milliárd után 36,91 milliárd forint volt a forgalom, ebből 11,2 milliárdért Richter-papírok cseréltek gazdát.

Hétfőn Nyugat-Európában pozitív volt a hangulat, egy százalék körüli pluszban álltak az indexek, azonban az amerikai piacok nyitását követően romlott egy kicsit a helyzet. A BUX minimális eséssel zárt. Kedden kivárás jellemezte a tőzsdéket, a magyar részvényindex sem mozdult el érdemben. Szerdán a BÉT a legrosszabbul teljesítő tőzsde volt Európában, a napon belüli mozgások azonban hasonlóak voltak a többi börzén is: alacsony forgalom mellett csökkenő árak látszottak mindenhol. Csütörtökön a magyar volt az egyetlen mínuszos tőzsde egész Európában. Az elemzők szerint továbbra is igaz, hogy a magyar eszközök iránt egyáltalán nincs kereslet. Pénteken a BUX túlteljesített az európai tőzsdékhez képest, igaz, hogy csütörtökön viszont alulmúlta azokat. A Mol esett a legtöbbet, elemzők szerint a külföldi befektetők feltehetően túlreagálták a kormány által bejelentett 10 százalékos gázárcsökkentést, a Molnak ugyanis nincs kiskereskedelmi cége.

A BÉT-en a forgalom közel egyharmadát a Richter adta. Ez azzal  magyarázható, hogy a gyógyszerpapír november 30-án kikerült a MSCI Emerging Markets (feltörekvő piaci) indexből. Ennek nyomán az ETF-alapoknak kötelező volt eladniuk a Richtert, elemzői számítások szerint a forgalom döntő része kényszereladás volt. Ettől jelentősen esett a papír ára, amelyet most - hogy az eladási nyomás megszűnt - vásárolni kezdtek a befektetők.

Az OTP az elmúlt héten 1,72 százalékkal, 70 forinttal esett, 4 010 forinton zárt pénteken. 

A Mol-részvények ára 5,82 százalékkal, 1 070 forinttal 17 300 forintra esett. 

A Magyar Telekom pénteken 374 forinton zárt, amely 4,83 százalékkal 19 forinttal alacsonyabb az előző hetinél. 

A Richter árfolyama az eladói nyomás alól felszabadulva egy hét alatt 1,92 százalékkal, 680 forinttal 36 180 forintra drágult.

A másik gyógyszeripari részvény, az Egis 1,16 százalékos, 195 forintos emelkedéssel 16 995 forinton fejezte be a hetet. 

A kis- és közepes kapitalizációjú részvények mutatója, a BUMIX értéke 0,1 százalékkal, 1,64 ponttal 1012,15 pontra csökkent a héten.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az iPhone 13 kijelzője alatt térhet vissza a Touch ID

Az iPhone 13 kijelzője alatt térhet vissza a Touch ID

Harminc napra bezárják Alekszej Navalnijt

Harminc napra bezárják Alekszej Navalnijt

Lemond az SZFE HÖK elnöke

Lemond az SZFE HÖK elnöke