szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Azt már a múlt század 30-as éveiben leírták, hogy az egykulcsos szja nem növeli a GDP-t, a felső jövedelemadó-kulcsok csökkentésének gazdasági növekedésre gyakorolt pozitív hatásával kapcsolatos elméleti vélekedéseket azonban a valóság is cáfolja. A gazdagoknál hagyott pénzt az érintettek megtakarítják és nem invesztálnak. Az egykulcsos szja Magyarországon 20 százalékkal, számszerint 400 milliárddal csökkentette az ebből a szegmensből beérkező állami bevételeket.

Az egykulcsos személyi jövedelemadó elvileg is méltánytalan - írja Pogátsa Zoltán közgazdász, a Nyugati Magyarországi Egyetem docense legfrissebb blogbejegyzésében. Pogátsa írásában kifejtette, hogy mivel mindig lesznek, akiknek képességeik, örökölt helyzetük és szerencséjük átlagon aluli, ezért méltányos lenne, hogy a társadalom sikeresebb tagjai nagyobb arányban járuljanak hozzá az állam kiadásaihoz. Magyarországon ráadásul a társadalom többségében az a kép él, hogy a gazdagabbak boldogulásához a korrupció, az adóelkerülés és a feketegazdaság is jelentős mértékben hozzájárul.

A felső jövedelemadó-kulcsok csökkentésének gazdasági növekedésre gyakorolt pozitív hatásával kapcsolatos elméleti vélekedéseket azonban tapasztalati tények is cáfolják. Az embereknél hagyott pénz nem növeli a magánbefektetéseket, a gazdagok nem invesztálnak, hanem megtakarítanak. Ezt már John Maynard Keynes a huszadik század harmincas éveiben is leírta. Az sem stimmel, hogy az szja csökkentése a termélekenység, és a GDP növekedéséhez vezetne. Az viszont látszik, hogy a legfelsőbb szja-kulcs csökkentése drasztikusan növeli a leggazdagabb 0,1 százalék részesedését a jövedelmekből - hangsúlyozta a közgazdász.

Magyarországon sem történt ezt másként, az egykulcsos szja bevezetése 20 százalékkal csökkentette az ebből az adónemből befolyó bevételeket, 400 milliárddal kevesebb szja folyt be 2011-ben, mint 2010-ben, miközben alapvetően a magas jövedelműek jövedelme nőtt.

A teljes bejegyzést itt olvashatják!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Jön a felmelegedés, jövő héten akár 10 fok is lehet

Jön a felmelegedés, jövő héten akár 10 fok is lehet

Pénzt kapnak a román háziorvosok, ha rábeszélnek valakit a koronavírus elleni védőoltásra

Pénzt kapnak a román háziorvosok, ha rábeszélnek valakit a koronavírus elleni védőoltásra

Megszűnt az útlezárás az M5-ös autópályán Balástyánál

Megszűnt az útlezárás az M5-ös autópályán Balástyánál