szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Nemzetközi Valutaalappal (IMF) egyelőre csak egyeztetések zajlanak, az IMF küldöttsége jövő év január 14. és 26. között Magyarországon tartózkodik, s akkor akár hivatalos tárgyalások is lehetnek - mondta Varga Mihály hiteltárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter kedden, Budapesten, a Napi Gazdaság konferenciáján.

Varga Mihály kiemelte: a 2013-as költségvetés elfogadása után ezek az egyeztetések intenzívebbé válhatnak. A fórum résztvevőinek kérdéseire elmondta: az Eximbank kötvénykibocsátása igen sikeresnek mondható, az Államadósság Kezelő Központ a jövő év első negyedévében majd teszteli a piacot, aminek "konkrét eredménye" is lehet.

A tárca nélküli miniszter az Eximbank 500 millió dolláros kötvénykibocsátását nagyon kedvezőnek ítélte abból a szempontból, hogy ezzel is bővül a vállalkozások forráshoz jutásának lehetősége. 

Varga Mihály úgy vélte - utalva az OECD legutóbbi jelentésére -, hogy a magyar gazdaság túljutott a holtponton a 2010-ben megkezdett pénzügyi konszolidációt követően. Kiemelte: ennek a kormánynak az államháztartási deficit alacsony szinten tartása, illetve az államadósság csökkentése mellett a foglalkoztatás bővítése jelenti a legfőbb prioritásokat.

Hozzátette, hogy a foglalkoztatás bővítése a kormány egyik legfőbb feladata marad a jövőben is, mert például a régiós versenytársnak számító, és Magyarországhoz hasonló lélekszámú Csehországban 1,1 millióval többen dolgoznak napjainkban.

A miniszter az idei évet értékelve elmondta: a piac az év elején még bizonytalan volt, a magyar CDS (csődkockázati felár) még 700 bázispont felett járt, mostanra 300 bázispont körüli szintre esett vissza. A piac akkor még nehezen hitte el, hogy a magyar államháztartás működőképessége megmarad, napjainkra azonban az ország megítélése javult, az egyik rangos hitelminősítő legutóbbi, az országot érintő lépése ellenére. Kiemelte, hogy 2012 végén már az Európai Unió vezető testületei is úgy vélik, jövőre a GDP-hez mérten 3 százalék alatt marad a magyar államháztartás hiánya.

Varga Mihály szerint a jövőben el kellene érni, hogy az államháztartási hiány éven belüli lefutása egyenletesebbé váljon, mert szinte minden év elején "vérfagyasztó" számok kerülnek napvilágra az államháztartási deficit alakulásáról, és ez sokkolja a piacot, majd az év további szakaszában már javulnak a mutatók. 

Végezetül elmondta: a kormány jövőre már szerény növekedéssel számol. A jövő évi költségvetést, amelynek zárószavazása kedden van a parlamentben, úgy állította össze a kormány, hogy 2013-ban 0,9 százalékos gazdasági növekedéssel számol, a kabinet prognózisa szerint az export 6,2 százalékkal, az import 4,5 százalékkal bővül, az éves infláció 5,2 százalék lesz 2013-ban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Magyar természetvédelmi szakemberek segítenek be öt balkáni államban

Magyar természetvédelmi szakemberek segítenek be öt balkáni államban

„Klímaapokalipszis” miatt nem vállalnak gyereket

„Klímaapokalipszis” miatt nem vállalnak gyereket

Köves Slomó: Demeter Szilárd eszmefuttatása ízléstelen és méltatlan

Köves Slomó: Demeter Szilárd eszmefuttatása ízléstelen és méltatlan