szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Csökkent a bankrendszer forintlikviditása novemberben, amelyet némiképp ellensúlyozott a hitelintézetek jegybanknál elhelyezett betétállományának növekedése - jelentette szerdán az előzetes statisztikai mérlegadatai alapján a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

A likviditás csökkenését az MNB-kötvényállomány némi apadása tükrözte, míg a betétállomány növekedését az okozta, hogy a bankrendszer több szereplője magasabb kötelező tartalékrátát választott novembertől és emiatt a kumulált tartalékolási kötelezettség is 60 milliárd forinttal nőtt. A hitelintézetek 2010 novembere óta félévente, májusban és novemberben megváltoztathatják a kötelező tartalékráta választott mértékét.

A kéthetes MNB-kötvényekből a novemberi tranzakciókkal 174 milliárd forintot vontak ki a belföldi befektetők és 107 milliárdot a külföldiek, amiből 161 milliárd a hitelintézetek betéteibe ment át. A hitelezetek MNB-nél vezetett számláin a novemberi átlagállomány 60 milliárdos növekménye ellenére továbbra is elenyésző, 4,5 milliárd forintos volt a túltartalékolás a 472 milliárd forintos kötelezettségen felül.

Az MNB külföldi követeléseinek hó végi záróállománya 442 milliárd forinttal csökkent novemberben, míg a havi átlagállomány 166 milliárddal apadt. A kormány 172 milliárd forintnak megfelelő összeget törlesztet a 2008-ban lehívott IMF-hitelből és november 2-án járt le az ÁKK által kibocsátott devizakötvény 284 milliárd forint értékben. A kifizetések devizatartalék-csökkentő hatását az Európai Uniótól beérkező támogatások részben ellensúlyozták - közölte az MNB.

A központi kormányzatnak az MNB-nél lévő betétei a hónap átlagában 140, a záróállományt tekintve 130 milliárd forinttal csökkentek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Még tovább csökkentek az albérletárak

Még tovább csökkentek az albérletárak

Ezt a luxus Kiát még az emblémája sem árulja el

Ezt a luxus Kiát még az emblémája sem árulja el

Több száz színtévesztő panaszkodik a legutóbbi Liverpool-meccs miatt

Több száz színtévesztő panaszkodik a legutóbbi Liverpool-meccs miatt