szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Sajtóértesülések szerint a mentolos és a vékony, úgynevezett slim cigaretták betiltását irányozza elő az Európai Bizottság (EB) egy készülő javaslata. Magyarországon érdekes módon az egyik nagy nemzetközi gyártó épp most "csempészi" vissza mentolos brandjét.

A mentolos és a vékony, úgynevezett slim cigaretták betiltását irányozza elő az Európai Bizottság (EB) egy készülő javaslata  - írja az MTI a német Bild lapra hivatkozva. A Bild szerint az EB csak egyetlen méret alkalmazását engedélyezné a cigarettagyártóknak, és megtiltaná a dohány ízesítését. A javaslat azt is tartalmazza, hogy a csomagolás felületének 75 százalékát az egészségkárosító hatásra figyelmezető felirattal és fényképekkel kell kitölteni. Az új irányelv 2014-től léphet életbe - írta a bulvárlap. Az EB tervéről már korábban is cikkeztek német lapok.

Magyarországon ugyanakkor az egyik nagy gyártó, a Phillip Morris úgy tűnik, épp most vezetné vissza egyik márkájánál a mentolos ízesítést. A Marlboro Gold Mix, mely a Marlboro Light-ot váltotta le - mivel már nem lehet "Light"-nak nevezni egyik fajta cigarettát sem -, csomagjaiban most minden 19 szál füstölnivalóból 3 szál mentolos. A mentolos cigarettákat egy "Átváltozik az eredeti íz!" fül is jelzi a doboz felnyitása után.

Egy amerikai kutatás szerint nagyobb eséllyel válnak rendszeres dohányossá azok a gyerekek, akik mentolos változattal kezdik a cigaretta kipróbálását. A mentolt azért adják a cigarettához, hogy "frissebb" íze legyen. Az eljárás kritikusai azzal érvelnek, hogy az új dohányosok számára ez az íz vonzóbbá teszi a cigarettázást, így növeli a függőség kialakulásának kockázatát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Novemberben kezdődhet a tömeges oltás Moszkvában

Novemberben kezdődhet a tömeges oltás Moszkvában

A járvány különös fénytörést ad a „forradalom szálláscsinálójának” tartott darabnak

A járvány különös fénytörést ad a „forradalom szálláscsinálójának” tartott darabnak

Ötmilliót kap, aki elmondja, ki a Hummerjével és vizslájával eltűnt vállalkozó gyilkosa

Ötmilliót kap, aki elmondja, ki a Hummerjével és vizslájával eltűnt vállalkozó gyilkosa