szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Fontos lépést tettek az uniós vezetők a bankunió felé az egységes bankfelügyeleti rendszer megteremtéséről elért megállapodással, ám ennek a bankfelügyeletnek a tényleges létrehozása továbbra is hosszú távon képzelhető csak el, és változatlanul fennáll annak a kockázata, hogy a gazdasági-pénzügyi unió elmélyítését célzó szélesebb körű reformfolyamat lefullad - vélekedtek a pénteken zárult EU-csúcs után londoni pénzügyi elemzők.

A Fitch Ratings szakelemzőinek péntek esti értékelése szerint pozitív fejlemény, hogy az EU-vezetők tartották magukat az egységes bankfelügyeleti rendszerről szóló megállapodás elérésének 2012 végére kitűzött határidejéhez. A nemzetközi hitelminősítő szakértői szerint ugyanakkor valószínűtlen, hogy a teljesen kifejlett egységes bankfelügyeleti mechanizmus 2014 vége előtt létrejön. A Fitch Ratings szerint mindemellett hosszasan elhúzódó folyamat lesz a bankunióról szóló kezdeményezés egyik fő célkitűzésének, vagyis a szuverén és a banki kockázat elválasztásának megvalósulása is. 

A piaci feszültségek enyhülése, amely jórészt az eurójegybank (EKB) által bejelentett másodpiaci kötvényvásárlási tervek eredménye, lehetőséget teremtett az euróövezeti reformokra. Ezek végrehajtásának késedelme növelné annak kockázatát, hogy a teljes mértékben működőképes gazdasági-pénzügyi unió megteremtéséhez szükséges szerkezeti reformok végleg elmaradnak, és ez a kockázat 2013-ban is fennmarad - áll a Fitch Rating péntek esti londoni elemzésében.

Az egyik legnagyobb londoni pénzügyi elemzőház, a Capital Economics közgazdászai azt emelték ki pénteki helyzetértékelésükben, hogy bár számításaik szerint a tervezett valutauniós bankfelügyelet hatásköre az euróövezeti bankrendszer összesített mérlegfőösszegének mintegy 90 százalékára terjedne ki, ez valójában hozzávetőleg csak 180 bankot érintene a térség hatezer pénzintézete közül. 

A Capital Economics londoni elemzői szerint ez a megoldás - vagyis az, hogy az egységes felügyeleti mechanizmus csak a 30 milliárd euró feletti mérlegfőösszegű bankokra terjedjen ki, illetve azokra, amelyeknek egyéni mérlegfőösszege meghaladja az adott ország hazai össztermékének (GDP) 20 százalékát - "Németország győzelme", ugyanis így a helyi német takarékbankok egy kivételével a német állami felügyelet hatáskörében maradnak, a francia bankoknak viszont csaknem a fele a tervezett euróövezeti ellenőrző rendszer illetékességi körébe kerül. 

E megoldás mögött az a remény állhat, hogy ha egy kis bank kerül bajba, azt különösebb nehézség nélkül az érintett ország kormánya is ki tudja segíteni, vagy pedig egyszerűen hagyják az adott pénzintézetet csődbe menni. Az euróövezeti periféria bármelyik gazdasága számára azonban még egy kis helyi bank csődje is akár "az utolsó cseppnek bizonyulhat a pohárban" - fejtegették péntek esti elemzésükben a Capital Economics londoni közgazdászai. 

A ház elemzői szerint mindemellett "csekély, vagy semmiféle" haladás nem történt a bankunió két másik elemének, a bankcsődök megakadályozását célzó EU-mentőalapnak és az uniós szintű betétgarancia-rendszernek a létrehozása felé. Mindemellett a Capital Economics elemzői is arra a következtésre jutottak, hogy a bankrendszerek és az euróövezeti szuverén adósok között kialakult "ördögi kockázati kör" megtörése nagyon hosszú folyamat lesz. Addig is azonban az euróövezeti bankszektorokban esetleg ismét fellángoló problémák kilátása marad a valutaunió puszta fennmaradását fenyegető kulcsjelentőségű kockázatok egyike - fogalmaztak a cég londoni szakértői.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!