szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A gazdasági válság következtében megakadt az euróövezet és a kelet-európai térség életszínvonala közötti különbség kiegyenlítődése - írta a Handelsblatt német üzleti lap egy szerdai összeállításban, amely szerint a térség gazdasági kilátásai alig javultak tavalyhoz képest.

Az Európa elfeledett válsága című összeállításban idézték Sir Suma Chakrabartit, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) elnökét, aki szerint az a veszély fenyeget, hogy Európa keleti fele észrevétlenül végzetesen elszakad Nyugat-Európától. A média mindig csak az euróövezeti válságállamokról tudósít, és "senki sem beszél arról, hogy mi történik csendben és titokban Kelet-Európában" - mondta az EBRD elnöke.

A régió tehetetlenül szenved az euróövezeti válságtól, hiszen éppen a recesszióval küzdő valutaunió a legfontosabb gazdasági partnere, és nem tud mit tenni az övezetet sújtó krízis ellen - emelte ki a Handelsblatt. A lap szerint a térség olyan helyzetbe került, mint egy gyerek a hátsó ülésen egy autóban, amely felett a sofőr elveszítette az irányítást.

A válság előtt a régióban a gazdasági növekedés üteme 3-4 százalékponttal nagyobb volt, mint az euróövezetben. Ez a különbség 1,5 százalékpontra csökkent. "Ha ez így marad, akkor több mint 50 év alatt éri el a térség az euróövezet jövedelmi színvonalát" - idézte a Handelsblatt Ewald Nowotnyt, az osztrák jegybank elnökét. Úgy tűnik, az EU déli tagállamai és a keleti periféria is "fogoly" a gyengülő termelékenység, a gyorsan növekvő munkanélküliség és az elkölthető jövedelem csökkenésének "lefelé tartó spiráljában" - tették hozzá az Európai Bizottságnak a 2012-es foglalkoztatáspolitikai és szociális fejleményeket bemutató jelentését idézve.

Különösen súlyos a helyzet a Balkánon, ahol csaknem minden országban 25 százalék fölötti a munkanélküliség. Az athéni, madridi, lisszaboni tüntetésekhez képest a társadalom nyugodt, de ez "talán csak a vihar előtti csend" - mondta a Handelsblattnak Dimitar Bechev, a Külkapcsolatok Európai Tanácsának (ECFR) elemzője. 

A német gazdaság számára jelentős termelőbázis és felvevőpiac a Baltikumtól a Balkánig húzódó régió, Németországban ezért aggodalommal figyelik a folyamatokat. A német cégek kelet-európai kapcsolatait ápoló szervezet (Ostausschusses der Deutschen Wirtschaft) elnöke, Eckhard Cordes szerint nem szabad elhanyagolni a térséget.

Az euróövezet déli perifériájának problémái miatt egyre kevésbé látszanak a délkelet-európai térségben rejlő lehetőségeket, pedig éppen most van szükség több beruházásra - mondta Cordes. A régió országai a keretfeltételek javításával vehetnek új lendületet. Küzdeni kell a korrupció és az átláthatatlan bürokrácia ellen, és fejleszteni kell az infrastruktúrát és a szakképzési rendszert - fejtette ki. Sir Suma Chakrabarti hozzátette: a kilábalásban segíthet, ha a térség Ázsia felé fordul, hiszen ott bőven vannak lehetséges befektetők.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egyetlen elnök sem volt annyira népszerűtlen első ciklusa végén, mint Trump

Egyetlen elnök sem volt annyira népszerűtlen első ciklusa végén, mint Trump

Lemond az SZFE HÖK elnöke

Lemond az SZFE HÖK elnöke

Karácsony a vakcinák iránti bizalmat hiányolja az átoltottság növeléséhez

Karácsony a vakcinák iránti bizalmat hiányolja az átoltottság növeléséhez