szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Szerdán reggel közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a 2012 novemberére vonatkozó részletes ipari termelési adatokat. Az elektronikai ipar hatalmasat zuhant, a Nemzetgazdasági Minisztérium azonban igyekszik a nemzetközi környezettel magyarázni a rossz számokat.

Szerdán reggel közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a 2012 novemberére vonatkozó részletes ipari termelési adatokat. Azt már lehetett tudni, hogy 6,9 százalékkal zuhant az ipari termelés mértéke 2011 hasonló időszakához viszonyítva, de a részletes adatokat csak most közölte a KSH. Egyedül a járműipar maradt csak talpon. Az is kérdés még, hogy mennyire tekinthető egyszeri adatnak a novemberi, érdemes még megvárni a tavaly decemberi és idén január számokat is, hogy következtetni lehessen a folyamatokra.

A legfontosabb talán a feldolgozóipar teljesítményének alakulása. Novemberben a feldolgozóipar exportértékesítésének felét adó két alág közül a közel egyharmad súlyú járműgyártás kivitele 12,1 százalékkal nőtt. Ezzel szemben a másik meghatározó alág, a feldolgozóipari exportban több mint egyötöd súlyt képviselő számítógép, elektronikai, optikai termék gyártás exportvolumene jelentősen, 26,8 százalékkal visszaesett (maga a termékgyártás is 26 százalékkal esett vissza). A feldolgozóipar 13 ága közül mindössze háromban volt tapasztalható növekedés.

Az ipar belföldi értékesítése január–novemberben 3,7, novemberben 12 százalékkal alacsonyabb volt a 2011 azonos időszakinál. A feldolgozóipar belföldi eladásai novemberben 7,7 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól.

Bukott a bányászat is

Az ipar nemzetgazdasági ágai közül 2012 novemberében a feldolgozóipar termelése 6,4, a csekély súlyú bányászaté 13,8 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. Az  energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) kibocsátása 9,4 százalékkal visszaesett, mindenekelőtt az előző évinél sokkal enyhébb időjárás hatására.

A kecskeméti Mercedes sem mentette meg a feldolgozóipart a zuhanástól
©

A feldolgozóipari rendelésállomány ugyanakkor növekedett, bár elég differenciáltan. 2012 novemberében a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése 45,7 százalékkal nőtt 2011 azonos hónapjához viszonyítva. Az új belföldi rendelések 18,5 százalékkal visszaestek. Ezzel szemben az új exportrendelések 55 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, melynek hátterében egy hosszabb időszakra vonatkozó egyszeri nagy megrendelés áll. Az összes rendelésállomány 48,6 százalékkal emelkedett tavaly novemberhez képest.

Az ipari termelés csökkenése eközben régiós szinten is élesen elvált egymástól, míg a Dél-Alföldön, Észak-Alföldön és a Nyugat-Dunántúlon nőtt, addig a többi régióban 1,3-6,4 százalékkal visszaesett a termelés.

Az NGM igyekszik a növekedő számokat kiemelni

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a részletes adatok kapcsán ugyanakkor csak a pozitívakat emeli ki. Az NGM közleményében hangsúlyozza, hogy három más uniós tagállamban is hasonló mértékű volt az ipari termelés tavaly novemberi csökkenése, így nemzetközi trendbe illeszkedik a hazai csökkenés. A minisztérium kihangsúlyozza a járműgyártás 9,7 százalékos bővülését, és - bár elismerik a többi feldolgozóipari alág termelésének csökkenését - kedvezőnek nevezik azt, hogy a közepes súlyú ágazatok közül a vegyi anyag, termék gyártása 4,9 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel ezelőtt.

Az NGM kitér az ipari kivitel csökkenésére is. Ezek után viszont hangsúlyozzák, hogy pozitív a jövőre nézve, hogy a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésállománya ugyan egyszeri nagy megrendelésnek köszönhetően, de igen nagymértékben, 45,7 százalékkal növekedett 2012 novemberében az egy évvel ezelőtti szinthez képest. Az összes rendelésállomány pedig 48,6 százalékos emelkedést mutatott a vizsgált hónapban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!