szerző:
MTI

Katasztrofális világgazdasági következményei lehetnek, ha nem születik meg időben a megállapodás az amerikai adósságplafon megemeléséről, Európában pedig folytatni kell a fiskális konszolidációt - mondta a Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatója a Reuters Insider tévécsatornának adott interjúban.

Christine Lagarde úgy vélte: ha nem emelik meg az adósságplafont a határidő lejárta előtt, az katasztrofális hatással lehet a világgazdaságra nézve. "Ezért is bízunk benne, hogy erre nem fog sor kerülni" - mondta. "Bízunk benne, hogy az amerikai gazdasági érdekeket és a világgazdasági érdekeket is szem előtt tartva a pártos álláspontok közelednek egymáshoz" - tette hozzá.

Teljes mértékben elképzelhetetlen, hogy az amerikai állam csődbe jusson, és ne legyen képes eleget tenni fizetési kötelezettségeinek. "Reméljük, az amerikai döntéshozók tisztában vannak vele, hogy nemcsak saját nemzetüknek, de az egész világnak felelősséggel tartoznak. Én magam a legnagyobb mértékben tisztelem az Egyesült Államokat, és bízom benne, hogy a politikusok időben és a megfelelő módon megtalálják a megoldást a problémára" - hangoztatta a vezérigazgató.

Az európai válságrendezési megszorítások gazdasági növekedést hátráltató hatásáról szólva Christine Lagarde az interjúban hangsúlyozta, hogy pénzügyi konszolidációra ettől függetlenül is mindenképpen szükség van, mivel egyetlen ország sem nyújtózkodhat tovább, mint ameddig a takarója ér.

"Ha egy ország növekedni akar, ha munkahelyeket akar teremteni, ha javítani akarja a lakosság életkörülményeit, akkor nem halmozhat fel túlzott deficitet, nem cipelhet a hátán súlyos adóterheket. A fiskális konszolidációnak tehát mindenképpen meg kell történnie" - szögezte le Christine Lagarde.

"Az elmúlt évek eseményeit követve rá kellett jönnünk azonban, hogy a 2008 óta tapasztalt példátlan mértékű nemzetközi válság során a megszorításoknak a gazdasági növekedésre gyakorolt multiplikátor hatása jóval erőteljesebbnek bizonyult, mint azt bárki is sejtette volna még 2008 előtt. Ezért felülvizsgáltuk az álláspontunkat, és ezt nyilvánosan fel is vállaltuk. A fiskális konszolidációs folyamatnak azonban folytatódnia kell, mivel azt semmilyen fiskális multiplikátor hatás nem korlátozza" - mondta.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Évtizedes csúcson a korai iskolaelhagyók aránya Magyarországon

Évtizedes csúcson a korai iskolaelhagyók aránya Magyarországon

Beárazták az új 7-es BMW-t, nem olcsó a biturbó V12-es csúcsmodell

Beárazták az új 7-es BMW-t, nem olcsó a biturbó V12-es csúcsmodell

Itt az új Fiat Tipo Sport: Leheletnyi Ferrari-életérzés a széles közönségnek

Itt az új Fiat Tipo Sport: Leheletnyi Ferrari-életérzés a széles közönségnek

A fehérsapkás magyarokkal mutatja be a Guardian a populizmus elleni mozgalmat

A fehérsapkás magyarokkal mutatja be a Guardian a populizmus elleni mozgalmat

Marabu Féknyúz: Bocsánat!

Marabu Féknyúz: Bocsánat!

Hadházy üzent Bayernek: "Fölöslegesen ne gyűjtse az ötforintosokat"

Hadházy üzent Bayernek: "Fölöslegesen ne gyűjtse az ötforintosokat"