szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Societe Generale (SocGen) londoni stratégái is lehangoló véleményt fogalmaztak meg a forint kilátásáról, és más elemzőkhöz hasonlóan a forint drasztikus esésére játszanak. Mindennek a hátterében Simor távozása áll.

A londoni selemzők szerint érdemes a forint esésére játszani, és ehhez a felütést a márciusban esedékes jegybankelnök-választás teremti meg. A SocGen friss ajánlásában ezért a beszállási pontot a 292,40-es szintnél határozták meg az euróval szemben, a célárfolyamot pedig a 308-as szintre tették - írja a portfolio.hu

A SocGen elemzői felidézik, hogy Orbán Viktor miniszterelnök hamarosan megnevezi a március 3-án lejáró mandátummal távozó Simor Andárs utódját a Magyar Nemzeti Bank élére. Sok név kerint még arról, hogy ki volna a legesélyesebb a posztra, de a SocGen elemzői szerint Matolcsy György múlthéten megjelent írásában leírtak (a gazdasági miniszter a Heti Válaszban azt írta: hiba volt korábban a forint erősen tartásán keresztül próbálkozni az infláció leszorításával) arra utalnak, hogy Matolcsy meg akarja alapozni jegybankelnöki ambícióit.

Az elemzők hozzáteszik: a gyenge forint politikának számos követője lehet a Fideszben, így az efféle megállapítások akár irányadók is lehentek a magyar monetáris politika jövőjét illetően. Fennáll a kockázata annak is, hogy a jegybankelnök-váltás után az MNB számos "unorthodox" intézkedésbe kezd, így például hozzányúlhat a devizatartalékhoz a költségvetés finanszírozása érdekében márpedig a szakértők szerint ez nem fogja érintetlenül hagyni a forint árfolyamát..

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
900 lóerő talán már elég lesz az új M5-ös BMW-ben

900 lóerő talán már elég lesz az új M5-ös BMW-ben

"Azok tesznek úgy, mintha a világ az övék lenne, akik tele akarják szüleszteni a nőkkel"

"Azok tesznek úgy, mintha a világ az övék lenne, akik tele akarják szüleszteni a nőkkel"

Koponyacsontból rekonstruálta egy ismeretlen elhunyt fiú arcát a rendőrség

Koponyacsontból rekonstruálta egy ismeretlen elhunyt fiú arcát a rendőrség