szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Magyarországon igazi depresszió van, legalábbis ami a lakossági fogyasztást illeti.

Magyarországon igazi depresszió van - írja az Alapblog. A Morgan Stanley ábrájából kiderül, hogy míg Romániában és Lengyelországban 2005 óta masszív felfutás volt tapasztalható a lakossági fogyasztás területén, addig Magyarországon a hét évvel ezelőtti szint majdnem 90 százalékán áll a mutató. A románoknál a gazdasági válság 2008 tájékán kissé visszavetette a bővülést, de 2010 óta újra növekszik a fogyasztás, és kúszik felfelé a mutató. Lengyelországban, ami egyedüli európai országként elkerülte a gazdasági visszaesést, egyáltalán nincs nyoma visszaesésnek, folyamatosan bővül a fogyasztás.

Csehországban is bővül a fogyasztás, ám kisebb mértékben, a 2005-ös szintnél mintegy 10 százalékkal fogyasztanak többet a cseh háztartások, bár a tavalyi recesszió következtében itt is látszik egy kisebb megtorpanás. A vizsgált országok közül így egyedül Magyarország az, ahol zsugorodott a lakossági fogyasztás, a görbe pedig továbbra sem felfelé mutat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!