szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Ha ebben az évben is a GDP 3 százaléka fölé tendálna a költségvetési hiány, akkor a kormány lépéseket fog tenni annak érdekében, hogy ez ne történjen meg - mondta Varga Mihály tárca nélküli miniszter a HírTV Rájátszás című műsorában kedden.

A miniszter szerint az IMF-nek és az Európai Bizottságnak azt kell megértenie, hogy a magyar kormány le fogja szorítani a költségvetési deficitet. "A kormányváltáskor világossá tettük, hogy az ország óriási bajban van, és először stabilizálni kell a gazdaságot, egyensúlyt kell teremteni" - mondta. Varga hozzátette, az elmúlt két év arról szólt, hogy csökkent az államadósság és a deficit mértéke.

Az IMF szakértői hétfőn közzétett országértékelésükben arról írtak, hogy - a jelenlegi feltételeket figyelembe vevő - számításaik szerint a magyar államháztartási hiány idén eléri a GDP 3,25 százalékát, és a következő években is a túlzottdeficit-eljárás megszüntetéséhez szükséges 3 százalékos szint felett lesz.

Az IMF szakértői akkor azt írták, a hiánycél elsősorban a vártnál alacsonyabb adóbevételek és az e-útdíj bevezetésének várható késlekedése, az oktatásra fordított magasabb kiadások és az Európai Uniós projektek magasabb önrészhányada miatt nem fog teljesülni.

Varga Mihály ugyanakkor hétfőn az MTI-nek adott interjúban jelezte, hogy az Európai Bizottság szakértői továbbra is 3 százalék alatti hiányt várnak az idei évre.

A tárca nélküli miniszter kedden a Rájátszás című műsorban azt mondta, egyetlen szomszédos ország sem tudná azt mondani, hogy olyan pályán van, amelyen meg tudja mondani másfél évre előre az eredményeit. Példaként említette, hogy Németország is, amely "Európa gazdaságának motorja", nemrég 1 százalékról 0,4-re csökkentette az erre az évre vonatkozó növekedési prognózisát.

Varga szerint "a magyar gazdaságnak és gazdaságpolitikának megvan az a rugalmassága, hogy egy ilyen helyzetre mindig tud reagálni". Úgy fogalmazott: "egyáltalán nem azt mondjuk, és a Valutaalapnak sem azt mondjuk, hogy itt minden rendben van. Szó sincs még erről". 

A kormány az egyensúlyt teremtette meg, és ennek az volt az ára, hogy a növekedésben sajnos gyengébben tudott teljesíteni az ország - mondta Varga. "Mi is azt mondjuk, mint ők, hogy a következő időszakban a növekedést szeretnénk ösztönözni" - tette hozzá.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szén-monoxid-mérgezés gyanúja miatt három gyerek kórházba került Budapesten

Szén-monoxid-mérgezés gyanúja miatt három gyerek kórházba került Budapesten

Feltörték a Burger King magyar Instagram-fiókját

Feltörték a Burger King magyar Instagram-fiókját

Gálvölgyi: Nemcsak Sas Józseftől kell elbúcsúzni, hanem egy műfajtól is

Gálvölgyi: Nemcsak Sas Józseftől kell elbúcsúzni, hanem egy műfajtól is