szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nehezen magyarázhatja ki az Európai Bizottság, ha nem engedi ki a túlzott deficit hatálya alól hazánkat idén - mondta Brüsszelben tartott előadásán a magyar miniszterelnök, aki a MNB következő elnökének személye körüli találgatások kapcsán kijelentette, egy nappal az új elnök kinevezése előtt nevezi meg jelöltjét.

A piacoknak üzent szerdai brüsszeli előadásán Orbán Viktor, amikor kijelentette, hogy nem Magyarország mondott nemet az IMF-nek, hanem a Nemzetközi Valutaalap mondott nemet Magyarországnak az elővigyázatossági hitelkeretről szóló igényünkre. A kormány és a Nemzetközi Valutaalap között 2011 ősze óta zajló tárgyalássorozatáról beszélve Orbán úgy fogalmazott, hogy a történet a vége felé közeledik, mivel Magyarország nem kér hitelt, az IMF pedig nem akar elővigyázatossági hitelmegállapodást kötni velünk.

©

A magyar miniszterelnök a Bruegel Intézet meghívására beszélgetett egyebek közt a volt EKB-elnök Jean-Claude Trichettel “az európai monetáris unió elmélyítése egy stabil és egységes EU-ban, hogyan tovább?” - témamegnevezés alatt.

Orbán kijelentette, hogy szerinte Európa válsága versenyképességi válság. Ebben a környezetben hazánk “igaz sikersztoriként” az utóbbi két évben azon kevés tagállamok között szerepelt szerinte, amelyek sikeresen vittek végig strukturális reformokat, csökkentették a jóléti állami kiadásokat és versenyképesebbé tették gazdaságukat. Ezek nyomán szerinte nagyon nehezen tudná megmagyarázni az Európai Bizottság, ha nem engedné ki hazánkat a túlzottdeficit-eljárás hatálya alól.

Újságírói kérdésre válaszolva, mely szerint az EB nem a reformok mennyiségével, hanem a minőségével elégedetlen, Orbán kifejtette: a minőség szubjektív, politikai értelmezésre ad teret. Számára ezért az egyetlen elfogadható érv az lenne, ha a fenntarthatóságát kérdőjeleznék meg a reformoknak, mivel azonban hazánk három éve a 3 százalékos büdzsé hiánycél alatt teljesít, ezzel sem érvelhetnek.

A fenntarthatóságról hozzátette: a magyar gazdaság idén be fog indulni, nőni fog a foglalkoztatás, kifelé haladunk az energiafüggőségből és készülünk a válság utáni időkre, vagyis “Magyarország egy európai sikersztori”. Egyúttal biztosította az egybegyűlteket, a következő nemzetközi hiteltörlesztő részletünk átutalásra vár az államkasszában.

André Sapir, a vendéglátó Breugel vezető elemzője ellenpontként Magyarország gazdasági helyzete kapcsán elmondta, míg a közép-kelet európai tagállamok finanszírozási igénye a GDP 10 százaléka körül mozog, addig Magyarországé 20 százalékos mely jelentős piaci kitettséget jelez.

Orbán végül a pénzpiacok megnyugtatására megüzente, hogy az MNB-elnöki posztra jelölt személyét Simor András jelenlegi elnök mandátumának lejárta előtt egy nappal hozza majd nyilvánosságra.

Folk György/Brüsszel

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nem igaz, hogy hat számot nem bírt eltalálni!

Nem igaz, hogy hat számot nem bírt eltalálni!

Trump tett egy emberi gesztust Joe Biden felé

Trump tett egy emberi gesztust Joe Biden felé

Camel festésű B-csoportos régi Lancia vár új gazdára

Camel festésű B-csoportos régi Lancia vár új gazdára